Struikelstenen voor twee Joodse inwoners van Heemstede

mei 28 2021, 19:00 Nieuws
struikelsteentjes binnenweg heemstede 1 jaap koper
Afgelopen week hebben initiatiefnemer Nel Kars en burgemeester Astrid Nienhuis op de Binnenweg bij nummer 91 symbolisch twee struikelstenen gelegd in aanwezigheid van genodigden vanwege de coronamaatregelen. De struikelstenen herinneren aan twee Joodse inwoners, die in de tijd van de Tweede Wereldoorlog op deze plek een boekenwinkel en woning hebben. Beiden hebben de Tweede Wereldoorlog niet overleefd.
(bron: Gemeente Heemstede)
Boekenwinkel op de Binnenweg
De aanwezigheid van initiatiefnemer Nel Kars is niet zomaar, omdat één van de twee struikelstenen haar oma Johanne Hedwig van Straaten betreft. Zij heeft sinds 1937 tot in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog een boekenwinkel op de Binnenweg. Van Straaten bezwijkt op haar 54e in 1945 in Theresiënstadt aan de verschrikkingen in het concentratiekamp. Haar zus Marie Mathilde van Straaten die in de periode boven de winkel woont, is op 45-jarige leeftijd in 1943 in Auschwitz vermoord.
Struikelstenen
Struikelstenen, oorspronkelijk ‘Stolpersteine’, zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat, met daarin de tekst gegraveerd. De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn. Inmiddels liggen er in Europa meer dan 70.000 struikelstenen.
Joodse oorlogsslachtoffers Heemstede
De namen van de 162 Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit Heemstede staan op het Joods monument aan de Vrijheidsdreef. Het ‘Boek van de Namen – ‘Sefer HaSjemot’ is al op 4 mei 2015 onthuld.