Winnaar Makathon ontwikkelt prototype klimaatbestendige watergevel

Brenda op de makathon
Foto: Nova College

Deze maand vond in de 3D Makers Zone in Haarlem de Makathon Smart Solutions voor een Klimaatbestendig Noord-Holland plaats, een initiatief van drinkwaterbedrijf PWN, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, 3D Makers Zone, Nova College en Inholland. De winnaar van de Makathon is het team ‘Smart Water Grid’ dat won met hun ‘WaterWall’.

De WaterWall is een modulaire wand die tegen een bestaande woning aangebouwd kan worden. De wand bestaat uit een soort legoblokken waarin regenwater opgeslagen kan worden. Dit water kan vervolgens gebruikt worden voor het doorspoelen van de wc en het sproeien van de tuin. Daarnaast kan de wand het huis koelen of juist verwarmen. Door de wand te koppelen aan die van buren in dezelfde wijk, ontstaat een “smart water grid” waarbij de buurman kan profiteren van jouw wateroverschot of andersom.

Gekke ideeën, geen beperkingen

Aan deze Makathon deden medewerkers mee van drinkwaterbedrijf PWN, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, 3D Makers Zone, leerlingen van diverse middelbare scholen en studenten van Nova College en Hogeschool Inholland. Het doel van de 3-daagse Makathon is om ideeën te creëren en om communities te bouwen. Daarnaast verbeteren de deelnemers hun innovatie skills en krijgen ze de kans om de laatste technologieën direct toe te passen op ideeën die ze bedenken. Eén van de deelnemers: “Tijdens de Makathon wordt niet of nauwelijks gedacht in beperkingen. Het is een hele veilige omgeving om met gekke ideeën te komen. Ik ben er van overtuigd dat dit een grote bijdrage levert aan creativiteit.”

Wauw-gevoel

Joep Bost, docent aardrijkskunde aan het College Hageveld in Heemstede en coach van het winnende team: “Meedoen aan een Makathon is héél intensief. Je werkt drie dagen lang met een bont gezelschap van leerlingen, studenten en professionals aan een idee. Het is mooi om te zien hoe een 13-jarige met een goede suggestie komt, waardoor een idee echt beter wordt. Aan het einde van de Makathon had ik echt een wauw-gevoel. Ongelooflijk hoe je in zo’n korte tijd met elkaar echt kunt neerzetten. Het heeft mij veel inzicht gegeven in nieuwe technologieën en in een nieuwe manier van samenwerken. Ik merk dat ik nu al dingen toepas in mijn huidige baan.”.

Een deelnemer van het winnende team: “We weten nog niet precies hoe we nu verder gaan. Ik verwacht dat we er een expert bij zoeken om het idee verder uit te werken. Wij geloven in ieder geval in ‘WaterWall’ en hebben zin om er verder mee aan de slag te gaan!” Voor meer informatie: www.3dmakerszone.com en www.smartmakerseduction.com.

Reacties