Kleine Vuurvlinder en rentmeesterschap

10 sep , 8:54 Natuur
vuurvlinder
Franke van der Laan van de Stichting MEERgroen vertelt met regelmaat over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Hij hoopt ook dat u zijn ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die hij graag nader uitdiept!
Kleine Vuurvlinder                                                                                                                                                            
De hele zomer worden er al vlinders geteld op een vast traject in Meermond in het kader van de nationale vlinder monitoring. Zoals waarschijnlijk bekend, gaat het niet goed met de insectenstand met 70% afname in de laatste 30 jaar .Vlinders hebben bij de meeste mensen een streepje voor en daarom is het een goede groep om te volgen wat er met de insectenstand gebeurt. Dit jaar was weer geen heel goed vlinderjaar met wekelijks maar enige tientallen exemplaren in een gebied van 6-10 ha waar de biodiversiteit al 15 jaar alle aandacht en ruimte krijgt. De meest waargenomen soorten zijn bruin en bont zandoogje, atalanta, de koolwitjes, het Icarus blauwtje en een paar nachtvlinders zoals gamma uil en lieveling. Soms zitten er een paar leukere (zeldzamere) soorten tussen zoals dit jaar het landkaartje en eerder het oranjetipje. Deze week kwamen we een Kleine Vuurvlinder tegen. Deze vuurvlinder heeft als waardplant zuring soorten zoals veldzuring en schapenzuring. Daardoor komt hij vooral op arme zandgronden (schapenzuring) en veengebieden (veldzuring) voor. Deze soort heeft een groot verspreidingsgebied in heel Europa, Azië en Noord Afrika. Het is een standvlinder die niet trekt maar wel in de regio uitzwerft. In Nederland lijkt de populatie stabiel.
Rentmeesterschap                                                                                                                                                               
De MEERGroen werkgroep werkt al ruim 15 jaar elke week om Meermond aantrekkelijk voor flora en fauna en mensen te maken. Dat gevoel wordt niet door iedereen gedeeld. Veel mensen bezoeken Meermond wel maar nemen alleen tot zich wat er ontwikkeld is en een paar mensen maken er elke week weer een ergerniswekkende puinhoop van. Deze week hadden we weer 2 kruiwagens vol met rotzooi die gedumpt en gewoon achtergelaten was (Foto). Wat bezield mensen om van elk terrein een vuilnisbelt te maken? Is het pure domheid of is het een boosheid of iets wat ze niet verbaal kwijt kunnen? Er is iets structureel mis in onze samenleving waar het vooral lijkt te gaan om eigen belang, geld, techniek en eeuwige groei in een eindig ecosysteem. De spanningen die dat oplevert nemen hand over hand toe: niet alleen CO2, stikstof, PFAS, gif, achteruit hollende biodiversiteit en destructief massatoerisme, maar ook korte lontjes in de omgang, criminaliteit en politieke instabiliteit. Samen er iets moois van maken voor ons en ons nageslacht is de weg om te gaan…. maar of die wijsheid ook door gaat breken.. weinig kans op de manier zoals het nu gaat…  Zeker niet als onze overheid als panacee voor alle problemen een miljoen huizen erbij wil zetten in 10 jaar tijd: levert dat minder CO2, Stikstof,  files, korte lontjes en huisvuil op….?????...
Waar kunt u zelf aan meedoen?  
Elke vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch. Ook worden de bloemenweides weer gemaaid en gehooid. Nu zijn we nog druk met bloemenzaad verzamelen.
Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: [email protected] .
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen