Heemstede natuurnieuws: Stekelvarens

03 sep , 17:04 Natuur
stekelvaren

Franke van der Laan van de Stichting MEERgroen vertelt met regelmaat over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Hij hoopt ook dat u zijn ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die hij graag nader uitdiept!
Stekelvarens                                                                                                                                                            
Varens behoren tot de oudste plantenfamilies op land. Ze maken geen bloemen en zaden maar sporen net als mossen. Veel varens groeien in pollen, andere soorten maken wortelstokken. Het is leuk om eens te letten op de vertakkingen van de bladeren. Zo bestaat er een tongvaren, die heeft bladeren met gave randen die helemaal niet zijn ingesneden. Dubbelloof- en de eikvaren hebben een eenmalig ingesneden blad. De koningsvaren is tweevoudig ingesneden. Nog weer een stapje verder gaat de mannetjesvaren, met bladeren. Zijn bladeren zijn drievoudig ingesneden en dan is er de wijfjesvaren, die trekt het proces nog een stapje verder: 4x. Ik liep tegen varens aan doordat we bij het heksenpad in Meermond het riet aan het verwijderen waren wat alle 40 bijzondere soorten daar overgroeit. De meeste imposante soort is daar de pluimzegge (die er dus uitziet als een heks, die met haar mond onder water maar met haar grote bossige haren boven water uitsteekt). Op oude grote pollen van die pluimzegges, die wel 1,5 m hoog en 0,5 m in diameter kunnen zijn, groeien allerlei andere soorten planten: waterscherm, moerasvergeetmijnietje en blauw glidkruid bv. Maar ook een prachtige collectie van stekelvarens (openingfoto). Stekelvarens komen ook voor in vochtige bossen. Er zijn 2 soorten, de brede en de smalle stekelvaren die heel moeilijk uit elkaar gehouden kunnen worden en ook wel onderling kruisen.
Kom maar een keer genieten van de plantenrijkdom en de compositie rond het heksenpad. Zeer de moeite waard, nu het riet weer teruggedrongen is.
Activiteiten                                                                                                                                                                    
Naast het werk in het moeras hebben we ontdekt dat er weer een nieuwe uitheemse invasieve exoot aan het oprukken is. De bekende exoten zijn Japanse duizendknoop, reuze berenklauw en grote waternavel. Die hebben we behoorlijk onder controle gekregen maar nu ontdekten  we de knolcyperus. Dat is een zeggesoort die zich makkelijk voortplant en moeilijk te bestrijden is, dus hebben we meteen de spade gezet in de clusters die we vonden. Omdat er op de uitzichtsheuvel geen onderhoud meer gepleegd werd hebben we nieuw gereedschap ingezet om de bezoekers ter wille te zijn: een zitmaaier. Dat experiment verliep zo gunstig dat het voor herhaling vatbaar is.
Waar kunt u zelf aan meedoen?  
Elke vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch. Binnenkort worden de bloemenweides weer gemaaid en gehooid. Nu zijn we nog druk met bloemenzaad verzamelen.
Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: [email protected] .
Franke van der Laan
Stichting MEERGroen