Gemeente wil sneller helpen bij mensen met kleine schuld met ‘Vroeg Eropaf’

Foto: PxHere

Een kleine schuld moet geen grote zorg worden. Daarom gaat sinds enkele maanden het team ‘Vroeg Eropaf’ zelf naar inwoners toe in de gemeentes Bloemendaal en Heemstede. Door niet te wachten tot mensen zich zelf melden kunnen mensen sneller worden geholpen, voordat (geld)problemen groot worden. Het team Vroeg Eropaf wordt gevormd door maatschappelijk werkers van de stichting WIJ Heemstede.

(persbericht Gemeente Heemstede)

In opdracht

Het team Vroeg Eropaf werkt in opdracht van de gemeente. Voor de uitvoering wordt samengewerkt met woningbouwverenigingen, zorgverzekeraars, water- en energiebedrijven. Veel terugkerende maandelijkse kosten komen van deze ‘vaste lasten leveranciers’.

Hoe werkt het?

Vaste lasten leveranciers melden betaalachterstanden van hun klanten op een vast moment in de maand aan de gemeente via een beveiligd portaal. Bij twee of meer betaalachterstanden gaat er altijd een melding naar het team Vroeg Eropaf van stichting WIJ Heemstede. Deze hulpverleners bellen met de klant of gaan bij ze langs. Als er geldzorgen of andere problemen zijn, wordt samen naar oplossingen gezocht.

Team Vroeg Eropaf

Het team ‘Vroeg Eropaf’ van stichting WIJ Heemstede bestaat uit maatschappelijk werkers met kennis van zaken. De hulp die zij bieden is gratis en vrijblijvend. Team Vroeg Eropaf werkt voor de gemeente Bloemendaal en de gemeente Heemstede.

Privacy

Het uitvoeren van de vroegsignalering is voor de gemeente en de vaste lastenpartners een wettelijke verplichting. Hierbij worden de privacyregels gevolgd uit de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).

Meer informatie

Inwoners die in contact willen komen met het team Vroeg Eropaf kunnen bellen of mailen: telefoon (023) 548 36 09 of [email protected]
Voor algemene vragen over Vroeg Eropaf is het aanspreekpunt de Intergemeentelijke afdeling Sociale Zaken Bloemendaal Heemstede (IASZ), Raadhuisplein 1, Heemstede. (023) 548 58 68 of [email protected]

Reacties