Tien jaar geleden zestig fruitbomen geplant op MEERMOND

22 apr , 8:55 Blogs en columns
heemstede20 april appelbloesem
St Meergroen, foto aangeleverd

Franke van der Laan van de Stichting MEERgroen vertelt met regelmaat over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Hij hoopt ook dat u zijn ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die hij graag nader uitdiept!

Fruitbomen

De mooiste bloei deze week was te vinden bij appelbomen. Ongeveer 10 jaar geleden hebben we een 60-tal fruitbomen geplant op Meermond. De afgelopen weken bloeiden de pruimen- en een deel van de perenbomen. Deze week kwamen de appelbomen op gang. Na 10 jaar consistent snoeien en mede dankzij het mooie droge weer (waar diep wortelende bomen geen last van hebben) stonden de appelbomen er mooier bij dan ooit te voren (openingsfoto).

Deze bomen lijken op bollen van wit-roze bloemen die de hele boom bedekken en dat is ondanks het feit dat we uit elke boom tientallen zo niet honderden takken weg gesnoeid hebben.

Als het weer mooi blijft en de bezoekers van Meermond zich kunnen inhouden om onrijpe appels te plukken om ze daarna met een vies gezicht weg te gooien, kunnen we in september en oktober een top oogst van appels tegemoet zie. Die gaan we dan gebruiken om op de nationale burendag een appeltaart- en appelmoesfeest te organiseren.

Ander werkzaamheden

Dankzij 10 jaar aandachtig beheer zijn de meeste ongewenste soorten behoorlijk onder controle. Een paar mensen hebben zich deze week gefocust op de eerste reuzenberenklauwen en Japanse duizendknopen. Maar die waren in een paar uur klaar. Iets meer werk was het terugdringen van een deel van de brandnetels dus bleef als hoofdklus over het uitsteken van de bramen die we het hele jaar maaien en kort houden. Die nieuwe braam-scheuten zijn nog maar 20-30 cm hoog en geven aan waar we de wortels kunnen vinden. Op de meeste plekken proberen we die bramen uit te roeien want dat lukt toch nooit. Maar met deze strategie blijven de bramen een beetje beheersbaar. Op een paar plaatsen laten we de braamstruiken groot worden zodat er in het seizoen altijd genoeg bramen geplukt kunnen worden maar 5 m hoog en 50 m brede bramenbosschages wil je niet over het grootste deel van de 6 ha.

Trekvogels

Deze week hoorde we de eerste spotvogel die terugkwam uit het zuiden. En na 6 weken tenenkrommend wachten was eindelijk ook de fitis terug. Die komt altijd 2 weken na het eerste tjiftjaf. En die tjiftjaf was er al op 4 maart. Dan is 20 april extreem laat.

Waar kunt u zelf aan meedoen?  

Van nu tot november vrijdag werken we elke vrijdag weer op Meermond.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: [email protected] .

Franke van der Laan