Franke van der Laan van de Stichting MEERgroen vertelt met regelmaat over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Hij hoopt ook dat u zijn ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die hij graag nader uitdiept!
Top oogst
Deze week waren we meerdere keren in Groenendaal. Op de reguliere vrijdag werkten we met de vaste ploeg aangevuld met 5 of 6 extra mensen rond de Lindenpoel. Die plek hebben we naast Meermond een beetje geadopteerd omdat de bramenwoekering (door de overmaat van hondenplas) enorm uit de hand is gelopen. 3 jaar geleden hadden we de omgeving van de Lindenpoel al bramenvrij en nu staat er al weer een ondoordringbare warboel. Dit was de 4e werkdag dat we met man en macht de bramen te lijf gingen. Gelukkig werken de boswachters er ook aan, door de week, vaak met wat zwaarder materiaal. Op een halve ha zijn de bramen nu zo ver weg dat we konden beginnen met herplant van soorten die veel meer gewenst zijn: bessenstruiken en Europese vogelkers. Op nog een kwart ha hebben we meer dan 5.000 bramenplanten en ook de massaal gekiemde esdoorns opgeruimd. Die gaan op grote hopen, zogenaamde takkenrillen, waar kleine dieren een schuilplaats in kunnen vinden. Naast het planten van 1.000 struiken en het verwijderen van de 5.000 bramenstruiken hebben we voor de meerbomen actie ook nog 1.200 beukjes en lijsterbessen en hulstjes verzameld. Bij elkaar zijn dat er al 7.500 en daar kwamen nog 1.500 druivenstekken bij die de woensdag ervoor verzameld waren. Een productie van 9.000 boompjes en stekken dus. Geen slechte dag. De dag met de grootse oogst van het hele seizoen.
Totempaal
Een heel ander verhaal is dat van de totempaal. In Groenendaal is een langjarig proces gaande om niet-inheemse soorten terug te dringen ten bate van inheemse soorten. Eén van de niet inheemse soorten is de Amerikaanse Douglasspar. Zo’n boom kan in 80 jaar wel 60 m hoog worden en hij is meestal kaarsrecht, waardoor hij veel voor scheepsmasten werd gebruikt. De Douglasspar bevat ook zoveel hars dat hij meer dan 20 jaar onbeschilderd goed blijft in de buitenlucht. Daarmee was één van de omgezaagde Douglassparren in beeld gekomen voor een bijzondere toepassing op een ander MEERGroen project: de nieuwe uitvalsbasis van MEERGroen in de Haarlemmermeer is sinds 2023 in een nieuwe woonwijk: Lincolnpark. Daar hebben we een buurttuin gecreëerd van 1 ha waar elke dag leuke dingen gebeuren. MEERGroen is door de gemeente gevraagd vanuit die tuin de trekker te zijn van een ‘placemaking’ programma. Oftewel een plek te zijn waar verbindingen ontstaan en waar mensen zich thuis voelen. Dat doen we met tuinen, een kas en een pizzaprogramma. Maar we zochten ook naar een symboolfunctie. Die hebben we gevonden in een totempaal of symboolpaal. Waar iedereen die zich bij de wijk betrokken voelt zijn wensen of symbolen op kan zetten. De Douglasspar van 16 meter wordt die paal en daarop komen allemaal borden en boomschijven met wensen die via een prijsvraag worden verzameld. Deze week is de totempaal overgebracht (foto). Op 9 mei wordt de tuin officieel geopend met het oprichten van die opgetuigde totempaal.
Waar kunt u zelf aan meedoen?
Elke vrijdag werken we op Meermond of Groenendaal om boompjes te redden en op woensdag in Landgoed Iepenrode of in Vogelenzang. Inmiddels draait de meerbomen.nu campagne op volle toeren. Overal in Nederland en in de regio kun je ook helpen als je je aanmeld bij ’ik doe mee’. Individueel of als groep, eenmalig of structureel. Alles kan. Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: