Heemstede natuurnieuws: Dwergmuizen op Meermond

18 feb , 8:13 Blogs en columns
heemstede 16 febr nest dwergmuis
St Meergroen, foto aangeleverd

Franke van der Laan van de Stichting MEERgroen vertelt met regelmaat over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Hij hoopt ook dat u zijn ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die hij graag nader uitdiept!

Dwergmuis

Het kleinste zoogdier ter wereld is de dwergmuis en die leeft ook in Nederland. Volwassen dieren wegen tussen de 4 en de 12 gram. Ter vergelijking: een brief weegt 20 gram. Ze zijn zo klein en licht dat ze het grootste deel van hun leven boven de grond door grassprieten en hoge vegetatie doorbrengen. Daarbij hebben ze veel hulp van hun staart die zich tot grijpstaart heeft ontwikkeld. Op Meermond vinden we regelmatig hun prachtig bolvormige nestjes, die op 50 cm boven de grond tussen grassprieten worden gevlochten. Er zijn slaapnesten die los geweven zijn en ca 4 cm groot zijn en nesten waar ze hun jongen in groot brengen. Die kunnen 10 cm in diameter zijn. Deze week vonden we een bijzonder nest dat in een fles gemaakt was (openingsfoto). Dwergmuizen leven in het wild maar 1,5 jaar en zijn 2 maanden na hun geboorte al geslachtsrijp. Zo kunnen ze heel veel generaties per jaar produceren. Dwergmuizen zijn net als wij alleseters (omnivoren): ze leven zowel van zaad, gras, als insecten en daarom hebben ze knobbelkiezen. Omdat ze zo klein zijn verliezen ze veel energie om warm te blijven. Daarom moeten ze per dag wel een derde van hun lichaamsgewicht eten om te overleven. Vertaald naar een mens zou dat 30-40 kilo per dag zijn.

De werkzaamheden

Deze week was het weer een Meermond programma. Nu het begin van de lente nadert is het zaak het winterwerk op orde te krijgen. Dat lukt aardig want in de winter staat de groei in de natuur 5 a 6 maanden stil. Deze week hebben we een flinke slag geslagen bij het uitsteken van de laatste bramen. Het wilgen knotten is al klaar en ook hebben we de laatste hand gelegd aan het snoeien van de fruitbomen en -struiken. De volgende keer is het tijd om de fruitbomen te voorzien van voeding (mest) zodat ze weer maximaal fruit kunnen leveren.

Waar kunt u zelf aan meedoen?  

Elke vrijdag werken we op Meermond of Groenendaal om boompjes te redden en op woensdag in Landgoed Iepenrode of in Vogelenzang. Inmiddels draait de meerbomen.nu campagne op volle toeren. Overal in Nederland en in de regio kun je ook helpen als je je aanmeld bij ’ik doe mee’. Individueel of als groep, eenmalig of structureel. Alles kan. Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: [email protected] .

Franke van der Laan