Sjaak Witteman wint Zandvoortse 'Grand Prix' Makreelroken

10 aug , 7:15 Algemeen

Zandvoort - Sjaak Witteman uit Noordwijk heeft zaterdag jl. de 11e editie van het Open Zandvoorts kampioenschap makreelroken gewonnen. Yvonne Damhof werd een goede tweede en Addy Ottho blijkt een prima derde.

Tekst en foto's Charles Duijff, Openingsfilm & editing John van der Wal (Youtube 023TV-online) Verderop een link naar alle foto's.

Voordat makrelen gerookt kunnen worden moeten ze eerst een dikke twee uur goed drogen. Daarna kunnen ze de 'sauna' in,  die als ideale temperatuur voor makreelroken zo'n 65 graden celsius aanwijst. Nou ja sauna sauna sauna... Het zijn de meest creatief ontworpen rookkasten die je maar kunt bedenken! (zie foto's hieronder). Kasten waarin de makrelen, maar ook worsten en soms zelfs spareribs worden opgehangen. Smoke gets in their eyes bij voorkeur door gebruik van smeulende eikenhoutsnippers, maar ook beukenhout wordt ervoor gebruikt zo liet ik me vertellen.  

ART1
Charles Duijff
ART2
Charles Duijff
ART Worst en makreel
Charles Duijff
temperatuur
Charles Duijff

De Noordwijkse Sjaak Witteman werd in zijn woonplaats al eerder Nederlands kampioen en was ook in Zandvoort al eerder winnaar. 

ART winnaar 1e prijs
Charles Duijff

Ter beoordeling van de meest perfect gerookte makreel werd een vakkundige jury samengesteld onder deskundig voorzitterschap van de Zandvoortse burgervader David Moolenburgh. 

ART proeven
Charles Duijff

Hieronder een groepsfoto met de juryleden en winnaars

ART 1e foto
Charles Duijff

Na de prijsuitreiking kon het in groten getale aanwezige publiek een gerookte makreel kopen, waarvan natuurlijk dankbaar gebruik werd gemaakt.

ART kopers makreel
Charles Duijff

Hieronder enkele foto's in willekeurige volgorde en daarna een link naar alle foto's

KLIK HIER voor alle foto's

ART proeven
Charles Duijff