Zandvoort - Sjaak Witteman uit Noordwijk heeft zaterdag jl. de 11e editie van het Open Zandvoorts kampioenschap makreelroken gewonnen. Yvonne Damhof werd een goede tweede en Addy Ottho blijkt een prima derde.
Tekst en foto's Charles Duijff, Openingsfilm & editing John van der Wal (Youtube 023TV-online) Verderop een link naar alle foto's.
Voordat makrelen gerookt kunnen worden moeten ze eerst een dikke twee uur goed drogen. Daarna kunnen ze de 'sauna' in, die als ideale temperatuur voor makreelroken zo'n 65 graden celsius aanwijst. Nou ja sauna sauna sauna... Het zijn de meest creatief ontworpen rookkasten die je maar kunt bedenken! (zie foto's hieronder). Kasten waarin de makrelen, maar ook worsten en soms zelfs spareribs worden opgehangen. Smoke gets in their eyes bij voorkeur door gebruik van smeulende eikenhoutsnippers, maar ook beukenhout wordt ervoor gebruikt zo liet ik me vertellen.
De Noordwijkse Sjaak Witteman werd in zijn woonplaats al eerder Nederlands kampioen en was ook in Zandvoort al eerder winnaar.
Ter beoordeling van de meest perfect gerookte makreel werd een vakkundige jury samengesteld onder deskundig voorzitterschap van de Zandvoortse burgervader David Moolenburgh.
Hieronder een groepsfoto met de juryleden en winnaars
Na de prijsuitreiking kon het in groten getale aanwezige publiek een gerookte makreel kopen, waarvan natuurlijk dankbaar gebruik werd gemaakt.
Hieronder enkele foto's in willekeurige volgorde en daarna een link naar alle foto's
KLIK HIER voor alle foto's