Heemstede natuurnieuws 28 april 2024: nieuw fruitpark op Meermond

Foto: St MEERgroen

Franke van der Laan van de Stichting MEERgroen vertelt met regelmaat over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Hij hoopt ook dat u zijn ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die hij graag nader uitdiept!

Fruitpark Meermond

Op Meermond sloten we het bramen-verwijder-seizoen een beetje af. Dat is een beetje de hoofdactiviteit in de winter. Naast het bijhouden van beheer is het ook leuk om af en toe eens iets nieuws te ontwikkelen. Zo’n project vonden we in de ontwikkeling van een vak met fruitstruikjes: blauwe bes, zwarte bes, rode bes, kruisbes bv. Deze zijn nl in grote hoeveelheden beschikbaar gekomen via de meerbomen.nu actie van een kweker die gestopt is in Wassenaar. Er zijn namelijk nog steeds stukken van de 6 ha Meermond waar we niet of nauwelijks bezig zijn geweest. Deze week hebben we 100 m2 terrein schoongemaakt daarvoor en volgende week doen we nog zo’n stuk en dan planten we meteen de eerste 200 struikjes (foto) . Op termijn is er ruimte voor een veelvoud daarvan.

Roofvogels

Deze week ontdekten we ook dat het sperwerpaar van vorig jaar weer terug is en aan het nestelen is. Vorig jaar hebben we alle 5 de jongen daarvan kunnen laten ringen (zie dit filmpje daarvan): FILMPJE roofvogels

Afgelopen winter hebben we de torenvalkkast bij de woonboten weer recht opgezet in de hoop dat het paartje daar weer ging broeden. Dat leek er een maand op maar deze week bleek dat ze hun nest op een andere plek hebben ingericht: in onze bosuilenkast. Het mannetje bracht de hele dag muizen naar het vrouwtje wat op de eieren zat. Zo zijn er elke week verrassingen.

Sorghbosch

Op zaterdag hebben we de vorderingen in het Sorghbosch in ogenschouw genomen. Daar zijn de bolletjes die we geplant hebben nog wel te zien maar inmiddels grotendeels uitgebloeid. Dan kunnen we zoetjes aan het bos weer in om beheerwerk te doen. Met bloeiende ondergroei verniel je anders veel te veel.

Waar kunt u zelf aan meedoen?

Elke vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: [email protected] .

Franke van der Laan

Cookieinstellingen