Unieke Toneelvoorstelling ‘Nr 9 in het Achterhuis’: Onbekend stuk geschiedenis rond Anne Frank

Foto:

Geoffrey Courchaine was tot de coronaperiode jaren actief als acteur, producent en bestuursvoorzitter bij de Stichting Haarlemse Theatermakers. In de Coronaperiode werd deze stichting opgeheven, maar nu is het tijd voor een nieuwe start. Een unieke start bovendien met een toneelvoorstelling over een tot nu onbekend stuk geschiedenis rond Anne Frank.

Tekst pers-content en Charles Duijff. Foto en film Charles Duijff

“Nummer 9 in het Achterhuis…”

Spanning, angst, onzekerheid en emotie waren in de tweede wereldoorlog de ingrediënten voor het leven in het pand Prinsengracht 263 in Amsterdam. Wat zich daar in het Achterhuis heeft afgespeeld gedurende de 761 dagen van de onderduik, is door de jonge Anne Frank met gevoel en emotie in haar dagboek duidelijk beschreven.
In het toneelstuk “Nummer 9 in het Achterhuis …” wordt de toeschouwer, door de ogen van twee volwassen helpers, getuige van de intens loyale band tussen de mensen vóór en achter de draaibare boekenkast.

Wie waren, naast de veelal bekende Miep Gies, die andere helpers? De dagelijkse spanning wordt in opbouw voortreffelijk getoond … Marijke Kots schreef en regisseert wederom dit toneelstuk, dat eerder in 2002, onder de naam ‘Prinsengracht 263’, zo succesvol op de planken werd gezet. Met 18 acteurs betrokken bij de Stichting TheMa’s, met passende muziek, beeld en geluid worden in 2024, precies 80 jaar na het verraad, de angsten, onzekerheden en emoties subtiel maar voelbaar getoond. De toeschouwer leeft mee en groeit stap voor stap toe naar het onvermijdelijke: de arrestatie.

Als aan het eind van dit indrukwekkende toneelstuk het licht dooft ga je als bezoeker naar huis met de keiharde realiteit van nu. Dit toneelstuk had u niet mogen en ook niet willen missen!
Is er veel veranderd in die 80 jaar?

Disclaimer

Dit toneelstuk is geïnspireerd en gebaseerd op authentieke gebeurtenissen.
Sommige incidenten, locaties en karakters werden gecreëerd of veranderd voor dramatische doeleinden

speeldata en kaartverkoop:

Vrijdag 3 mei 2024 aanvang 20:30 uur
Zaterdag 4 mei matinee 15:00 uur en avondvoorstelling om 20:30 uur
Locatie: De Schuur, Lange Begijnestraat 9 Haarlem  Kaartverkoop 023-5173910 tussen 10:30 en 17:30 uur

In het filmpje hieronder vertelt producent/acteur Geoffrey Courchaine over het toneelstuk

 

Na een aantal jaren succesvol de stichting Haarlemse Theatermakers te hebben voorgezeten , welke dus in de corona periode werd opgeheven, werd het tijd voor een nieuwe start. Immers, na de productie van tien prachtige voorstellingen, was het ondenkbaar om alle opgedane ervaring en expertise ongebruikt te laten.
Zo ontstond het plan om een nieuwe stichting in het leven te roepen met de naam: “Stichting TheMa’s”.

Samen met Marijke Kots, scriptschrijver en regisseur, bespraken we de mogelijkheden en dat resulteerde in ons beider idee om een herziene versie te schrijven van de succesvolle productie “Prinsengracht 263” , die eerder in 2002 in de Stadsschouwburg te Haarlem werd opgevoerd.
Met nieuwe inzichten en een kritische blik van buitenaf ontstond een fascinerend verhaal dat niet alleen een nieuw licht werpt op de situaties in het ‘Achterhuis’ maar bovendien ook in het ‘Voorhuis’: de kantoren waar de zes helpers zich bevonden.
Dit herziene verhaal met de titel ”Nummer 9 in het Achterhuis…” is mede gebaseerd op twee boeken: ‘Herinneringen aan Anne Frank’ door Miep Gies uit 1993 en ‘Bep Voskuijl het zwijgen voorbij’ door Joop van Wijk-Voskuijl uit 2015.

Wij vinden het van belang dat in 2024, tachtig jaar na het verraad van het Achterhuis, er een theaterstuk wordt gepresenteerd, dat door zijn bijzondere inhoud bijdraagt aan een beter begrip van hetgeen zich tussen de onderduikers en de helpers heeft afgespeeld.
Loyaliteit van de helpers, met gevaar voor eigen leven,…tegenover de wrede vijandigheid van de buitenwacht.

De stukken die door ons ten tonele worden gevoerd, zijn historisch verantwoord en worden eerst na uitvoerig onderzoek als toneelstuk geaccepteerd.
Daarnaast biedt de stichting TheMa’s aankomend amateur toneeltalent de kans om mee te werken aan een professionele productie die bovendien nog eens in de Doopsgezinde Kerk- en driemaal in de Schuur wordt opgevoerd.

Stichting TheMa’s

G.D. Courchaine, voorzitter

Cookieinstellingen