Hout staat centraal tijdens 5e Midwinter Zaagfestijn in Cruquius

Foto: Aangeleverd

CRUQUIUS – Op zaterdag 10 februari vindt bij Het Tafelarsenaal in de Cruquius het 5e Midwinter Zaagfestijn plaats. Een regionaal evenement waar alles draait om hout, van het duurzaam oogsten en de bomenkringloop tot en met hergebruik en allerlei creatieve toepassingen. Kortom, een must voor iedere natuurliefhebber.

Een evenement dat draait om hout
Het Zaagfestijn is een gezellig en informatief evenement waar hergebruik van lokaal geoogst hout centraal staat. Regionale bedrijven en vaklieden demonstreren in stands en presentaties in en om het atelier van Het Tafelarsenaal hun vaardigheden. Houtbewerkingen zoals zagen, draaien en carven leiden tot eindproducten zoals tafelbladen, kunstobjecten, tuintafels- en stoelen, dekseldoosjes, pepermolens, plantenbakken, wandplanken, vogel- en insectenkasten en nog veel meer.

Ook zijn er deskundigen aanwezig voor voorlichting en adviezen over o.a. tuinaanleg en onderhoud en er zijn rondleidingen door de showroom en de werkplaats van Het Tafelarsenaal.Lezing over de bomenkringloop
Overal om ons heen staan bomen, die belangrijk zijn voor onze omgeving en voor het tegengaan van klimaatverandering. Bomen vergen onze aandacht, niet alleen het onderhoud maar ook de aanplanting, het verantwoord kappen én het duurzaam hergebruik van het geoogste hout.

Ted Wiegman, bomenspecialist, houdt tijdens het Zaagfestijn op 10 februari een lezing over de bomenkringloop en de bomenoogst. “Wij raken steeds verder verwijderd van onze natuurlijke omgeving”, aldus Wiegman. “Ik behandel nieuwe inzichten over de kringloop van de bomenoogst in een stadse of dorpse omgeving en de nabijgelegen buitengebieden of landgoederen.“

Het Tafelarsenaal
De Midwinter Zaagfestijn wordt net als vorig jaar gehouden op het terrein van Het Tafelarsenaal aan de Bennebroekerdijk in de Cruquius. Directeur Willem Overzee: “Vorig jaar waren wij ook al gastheer, en na de prachtige opkomst en de vele enthousiaste reacties hoefden wij niet lang na te denken om het dit jaar weer te doen.” Het Tafelarsenaal richt zich al sinds 2018 op het verantwoord hergebruik van lokaal geoogst stamhout. “Natuurlijke en robuuste boomstamtafels blijven populair”, vervolgt Overzee, “omdat ze uniek én duurzaam zijn. Wij kijken alweer uit naar 10 februari om samen met collega vakmensen onze producten en werkwijze te mogen laten zien.”Gratis en gezellig
Het 5e Midwinter Zaagfestijn is gratis toegankelijk. Het event is niet alleen informatief, maar is zeker ook een heel gezellig. De bezoekers kunnen genieten van gratis koffie, thee, koek, chocolademelk en glühwein. Ook zijn er diverse snacks te koop en in de middag is er gezellige livemuziek van blues- en jazzband de Merels en de Kerels.

Het evenement is op zaterdag 10 februari van 10:00 tot 17:00 uur. Het Tafelarsenaal is gevestigd aan de Bennebroekerdijk 205C in Cruquius, ca. 500 meter van de woonboulevard.

Cookieinstellingen