Heemstede natuurnieuws 6 augustus 2023: Reseda

Foto: Pixabay 'Woof'

Franke van der Laan van de Stichting MEERgroen vertelt met regelmaat over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Hij hoopt ook dat u zijn ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die hij graag nader uitdiept!

Wat speelt er in de natuur: Reseda

Het komt niet zo vaak voor dat we geen aparte Nederlandse naam hebben voor een plantensoort. Maar bij Reseda is dat het geval. De wetenschappelijke naam is Reseda Lutea. Reseda komt van het Latijnse woord rustgevend en lutea (geel) slaat op de kleur van de bloem. Een extract van de plant kan namelijk gebruikt worden voor het verzorgen van wonden. Het is een breed struikvormige uitgroeiende plant die zich op kalkrijke-, zandige- en verstoorde plekken thuis voelt (foto). Het is bv een kenmerkende plant langs spoorwegen en in rivierduinen. In Heemstede staan ze op Meermond en ook in sommige van onze andere bloemenweides. De bloemen zijn zachtgele trossen in de vorm van een aar. Het is een warmte minnende soort, die vroeger vooral in Zuid-Europa voorkwam maar nu ook overal bij ons.

Reseda is een waardevolle soort voor meer biodiversiteit. Het levert veel nectar en stuifmeel voor alle insectensoorten. Het is dus ook een bijen- en vlinderstimulerende soort. Reseda is waardeplant voor de rupsen van koolwitjes. En zonder reseda kan de resedamaskerbij niet bestaan een ook de kleine wolbij heeft een nauwe relatie met deze plant.

Wat is er deze week gebeurd:

Het heeft de afgelopen week flink geregend. Dat is niet bevorderlijk voor het kunnen oogsten van bloemenzaad. Alle zaad wat rijp was, is op de grond gevallen en verrot. Op Meermond zijn we daarom begonnen met het maaien van het overblijvende hooi. Dat hadden we liever pas in september gedaan. In het Sorghbosch vonden we nog tijd om een stuk bos van zevenblad te ontdoen. Ook zijn we het stormhout aan het verzagen tbv een pizzaoven die we op onze nieuwe uitvalsbasis in Hoofddorp hebben gebouwd. Voor het maken van pizza’s gebruiken we o.a. kruiden uit de kruidentuin (oregano), tomaten uit de kas en graan van het omliggende graanveld voor het maken van meel. Dit zorgt ervoor dat we elke week of maand leuke sociale en educatieve activiteiten kunnen organiseren. Een oven opstoken vindt ook iedereen leuk maar dan moet er wel flink wat houtvoorraad komen.

Ook kwam deze week in het nieuws dat de Schotse Hooglanders (eindelijk) weg gaan uit Groenendaal. Die waren daar heen gehaald om de esdoorns op te eten maar die lieten ze staan en ze aten vooral de wel gewenste lindes, meidoorns en eiken. En nu hopen dat op het veld bij de Vrijheidsdreef, waar deze dieren in de winter moesten verblijven, niet alleen huizen komen maar ook ruimte komt voor een boomgaard, een bomenhub en een vervangende bloemenweide voor die van de Vrijheidsdreef omdat die niet meer goed beheerd mag worden.

Waar kunt u zelf aan meedoen?

Elke week op vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch en gaandeweg gaan we op de overige dagen weer aan de slag in de boomgaarden en in de bloemenweides.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: [email protected]

Cookieinstellingen