Heemstede natuurnieuws 9 juli 2023: Roofvogels om door een ringetje te halen!

Foto: Pixabay

Franke van der Laan van de Stichting MEERgroen vertelt met regelmaat over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Hij hoopt ook dat u zijn ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die hij graag nader uitdiept!

Wat speelt er in de natuur: Sperwernest: jongen geringd

In Meermond ontdekten we dit voorjaar een nest van een roofvogel. Het leek eerst een havikennest maar het bleek het nest van een sperwer te zijn. Afgelopen week hebben we de 5 kerngezonde jongen laten ringen. Het bleken 3 mannetjes en 2 vrouwtjes te zijn. Op 12 mei waren er 3 eieren, op 19 mei was het legsel compleet met 5 eieren en na 40 dagen broeden komen de eieren dan uit. Hele kale jonge kuikentjes willen we niet verstoren omdat ze kou kunnen vatten. Deze week waren de jongen 3 weken oud en hadden ze al een mooi verenpakje waar hier en daar nog donspluisjes aan zaten. Als deze krant uitkomt zijn ze 4 weken en verlaten ze al het nest. Zo snel gaat dat in de natuur! (filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=dtMrTWQpClI)

Wat is er deze week gebeurd: Stormkracht van de natuur

De grote happening van deze week was natuurlijk de zomerstorm op woensdag. Deze storm hield vooral in onze regio huis met windkracht 11. We kunnen eindeloos wachten op wetenschappelijk bewijs, of dit nu wel of niet aan de klimaatverandering te wijten is, maar voor ieder weldenkend mensen is het duidelijk welk kant het opgaat. Wanneer gaan we er nu eens een keertje wat aan doen? Dit jaar windkracht 11, volgend jaar 12 en over 5 jaar tropische orkanen (en de rest)? Het lijkt erop of iedereen de andere kant op kijkt en vooral bezig is met eigen beslommeringen en vakantie… In Meermond zijn er bomen van 1,5 m diameter bij de grond afgebroken (foto) en ook een wilg van 60 cm diameter en een esdoorn. De afgebroken takken en bladeren zijn in heel Heemstede niet te tellen. Ook in ons Sorghbosch zijn we een hele dag aan het puinruimen geweest. Een paar bomen van 40 m hoog, die al jaren geleden aan de iepziekte bezweken, zijn rakelings langs de flats van Nieuw Overbos gevallen.

Waar kunt u zelf aan meedoen?

Elke week op vrijdag werken we op Meermond en op zaterdag in het Sorghbosch en gaandeweg gaan we op de overige dagen weer aan de slag in de boomgaarden en in de bloemenweides. Het is nu volop tijd om zaden te verzamelen uit bestaande bloemenweides. Met dat zaad kunnen we nieuwe bloemenweides aanleggen. 1 mooie klaproosplant maakt 100.000 zaadjes. Daar laten we 50.000 stuks van ter plaatse vallen en nemen wij er 50.000 mee voor elders. En zo gaat dat met alle soorten.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: [email protected] .

Cookieinstellingen