Groenendaal: Vrijwillige hulp werkzaamheden in de natuur op donderdag 16 maart van harte welkom

Foto: St MEERgroen

Franke van der Laan van de Stichting MEERgroen vertelt met regelmaat over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Hij hoopt ook dat u zijn ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die hij graag nader uitdiept.

Wat speelt er in de natuur:

De 50.000 stinsenbolletjes die we in het Sorghbosch in november hebben geplant ( 3 soorten sneeuwvlok, winter akoniet, krokus, wilde hyacint, daslook, wilde narcis, anemonen kwamen deze week in bloei. Dat is een maand later dan de bollen die al inde grond stonden maar dat trekt volgend jaar wel bij. We planten met de hand, dus de dichtheid is nog niet heel indrukwekkend: 1 bolletje per 20 x 30 cm. Maar dat betkende wel dat we bijna een halve hectare konden bestrijken: De hele vallei van de hoofdvijver en nog ver daar buiten. Nu deze bolletjes goed aangeslagen zijn en ze de ruimte hebben verdubbelen ze zich elk jaar. Binnen 4 of 5 jaar zijn die enkele bollen dan een pol van tientallen en later zelfs honderden exemplaren geworden: dat is de natuur van verwilderingsbollen. En dan wordt het steeds mooier en inspirerender. Bij doorgefokte tulpen heb je dit effect niet. Die raken hun energie in 2-3 jaar juist kwijt en verdwijnen dan. Op andere plekken hebben we dit in 2009 of 2010 al ook al gedaan en daar groeien hele tapijten van daslook, sneeuwklokjes en winterakonieten. Zo gaat het in het Sorghbsoch ook worden (foto winterakonieten tapijt met5000 – 10.000 planten uit 100 bolletjes die in 2010 geplant zijn)

Wat is er deze week gebeurd:

In het Sorghbsoch hebben we er nog een bijzondere soort bij geplant deze week en wel het Haarlems klokkenspel. Dat is een knolsteenbreek die zeer zeldzaam is. Het is een cultuurvariant die zich alleen vegetatief voort kan planten door de knolletjes die hij vormt. Het plantje bloeit wit. En komt ook voor in de land goederen rond Heemstede en Haarlem. Vandaar de naam…

Deze week was ook NLdoet. Dat is voor ons als natuurorganisatie een mooie gelegenheid om met nieuwe vrijwilligers en vooral bedrijven in contact te komen. Voor het Oranjefonds en het koninklijk paar melden zich tegenwoordig bijna een half miljoen mensen aan op 15000 projecten. Wij melden ons daar ook aan en hielden er dit jaar bijna 600 aanmelding op 18 projecten op 8 verschillenden dagen aan over. Afgelopen vrijdag was de eerste grote dag,. Die zetten we in in Groenendaal. Het was helaas hondenweer met regen en natte sneeuw. Toch kwamen ervan de 80 mensen nog 50 op dagen en die reorganiseerden bijna een hectare Groenendaal (laverend tussen de hondenpoep) waar we 4200 boompjes aan over hielden voor de meerbomnen.nu actie.

Waar kunt u zelf aan meedoen?

Komende donderdag 16 maart komt er een bedrijf met 60 mensen die op 10 en11 maart niet konden. Ook die komen werken in Groenendaal. En er is altijd ruimte voor meer mensen om ook te komen. Intussen is de totale oogst van de meerbomen.nu actie 800.000 boompjes, waarvan 150,000 uit Heemstede en de Haarlemmermeer. 100,000 daarvan zijn al naar grote afnemers als boeren en gemeentes gegaan we en de andere 50,000 mogen komende week naar burgers: op zondag 18000 in Aalsmeer, op woensdag 20,000 in Haarlemmermeer en op zaterdag 14000 in Sassenheim. Ook Heemstedenaren kunnen daar bomen halen van 200 soorten. Zie verder de meerbomen.nu site

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: [email protected] of meld je aan bij IK DOE MEE op meerbomen.nu.

Cookieinstellingen