Heemstede natuurnieuws week 49 2022: Eikelbekertjes

Foto: St MEERgroen, aangeleverd

Franke van der Laan van de Stichting MEERgroen vertelt met regelmaat over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Hij hoopt ook dat u zijn ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die hij graag nader uitdiept.

Wat speelt er in de natuur: Eikelbekertjes (foto)

Rond 1970 waren er ruim 3.000 paddenstoelsoorten uit Nederland bekend. Inmiddels zijn dat er meer dan 6.000. Een klein deel van die 6.000 zijn de grotere soorten maar er zijn duizenden kleine en super gespecialiseerde soorten die bijna niet bekend zijn. Juist die veelheid van soorten die in allerlei krochten te vinden zijn, maakt paddenstoelen kijken zo interessant. Het eikelbekertje is zo’n kleintje dat helemaal niet zo zeldzaam is en die een interessante specialisatie heeft gekozen: het eikelbekertje groeit nl alleen op eikels en specifiek op die eikels die bijna helemaal verteerd zijn (foto). De eikels worden door de schimmel geïnfecteerd als ze net gevallen zijn. De eikel wordt dan zwart en het mycelium groeit door de hele eikel heen. Pas het jaar erop in de herfst als de eikel helemaal verteerd is, vormen zich de 0,5 tot 1 cm grote bekertjes die weer sporen afgeven.

Wat gebeurt er al?

We zijn druk bezig met het bijhouden van natuurterreinen in Heemstede. Afgelopen woensdag hadden we 10 mensen van de ING op bezoek die hielpen om de laatste 10.000 bolletjes in het Sorghbosch te planten en om 1.300 boompjes te redden. Aan het einde van de dag had men nog energie over om 2 beuken van 12 en 24 m hoog, die te dicht op een monumentale eik stonden. Deze beuken knellen de eikenwortels onder de grond af. Daar om halen we ze met wortel en al uit de grond. De ene boom lukte met een beetje begeleiding in 10 minuten en de andere boom in een half uur. Op vrijdag hebben we onze aandacht weer gericht op Meermond. Daar zetten de we noten– en besdragende struiken vrij van wilgen en esdoorns die deze na 15 jaar groei gaandeweg aan het verdringen zijn. Vlierstuiken in dezelfde bosrand die 15 jaar oud zijn en beginnen af te sterven, hebben we verjongd door de oude takken af te zagen. Dan kan de struik weer 10 jaar vooruit. Dit leverde 700 stekken op die elders weer geplant kunnen worden. Het verhoogde pad door het moeras is door de jeugd behoorlijk gesloopt in 2 jaar en is met hulp van de boswachters van Groenendaal weer hersteld voor zo lang het duurt. Op woensdagen is er nu een aparte groep aan het werk in Berkenrode, Huis te Vogelenzang of Iepenrode en zoals elke zaterdag werken we met ons eigen groepje in het Sorghbosch. Dat is 6x bingo voor natuur in Heemstede.

Waar kunt u zelf aan meedoen?

Dat redden van boompjes blijven we elke dag doen tot 1 april. Elke zaterdag in het Sorghbosch en elke vrijdag in Meermond of Groenendaal en op woensdagen in de andere landgoederen. Op vrijdag 9 december wordt er ook gewekt in het park rond Hageveld. Wie zich zorgen maakt over klimaat en biodiversiteit nodigen we uit om ook mee te doen.

Cookieinstellingen