Overheden gaan bewegen!

Foto: St MEERgroen

Deze week was heerlijk rustige herfstweek. Ideaal om je lekker buiten warm  te werken. En daar hebben we flink gebruik van gemaakt.  Het begin van de meerbomen.nu campagne was met nationale natuurwerkdagen op 5 en 6 november.

Blog Franke van de Laan

Dat leverde meteen 4000 zaailingen op die op maandag en dinsdag ingekuild moesten worden in Park 2020 met  grote aantallen lijsterbes en Noorse esdoorn. Woensdag was een eerste experiment om op een Landal vakantiepark bij Hoenderloo een beheerdag te organiseren. Van de 12 op gaven kwamen er 30 op dagen! Dat hebben we graag vaker en  leverde 1850 zaailingen van leuke soorten als kardinaalsmuts, hazelaar en tamme kastanje. Die moesten donderdag weer gesorteerd en ingekuild , maar  er bleef tijd over om de laatste 5 ton verslempte hooi van het Jansonius terrein af te voeren. Op vrijdag hadden we een leuke ploeg in Groenendaal, wat weer 1700 boompjes opleverde. En zaterdag is de reguliere Mariënheuvel dag.  Naast het planten van10.000 bolletjes kunnen we daar ook nog wel 500 bomen verzamelen. Dat brengt het totaal van deze week met oogst  van nog wat andere bronnen op 10.000 stuks van 50 soorten.  En zondag sluiten we de week gezellig af met het winterklaar maken van onze de 80 nestkasten kasten in Groenendaal met ouders en kinderen. Echt weer een vakantieweek!

Overheden

Naast het werk overdag buiten gebeurt er ook nog het nodige in de avond om de evenementen van de nabije of verdere toekomst op poten te zetten en om de natuurmarketingmachine op gang te houden. En ook dat lukt aardig. Na jaren van voorbereiding worden er nu grote stappen gezet in verschillende  gemeentes. En dat willen we graag  want ons bottom-up gewroet moet uit eindelijk verbonden worden met de top-down faciliteiten  van de overheid, zo wel lokaal, provinciaal , nationaal als Europees. En op alle vlakken  is er hoopvolle voortgang. In vele gemeentes zijn er   initiatieven die stap voor stap in de uitvoerende  fase komen. In deze periode kwam dat in een stroom versnelling in Teylingen, Zoetermeer en  Aalsmeer en buiten ons zicht in nog wel meer gemeentes. In Weesp en Amsterdam is er ook veel momentum en daar was de Gedeputeerde van de Provincie bij aanwezig. Het ministerie van Landbouw  sponsort de bomenplanner en in december gaan we praten (en breien) in Brussel in aanwezigheid van  EU-commissaris Timmermans. Laten we hopen dat deze voortrekkers veel navolging krijgen, want het beste is als we allemaal de handen uit de mouwen steken in plaats van te wachten tot de bijl valt.

Graag krijgen we reacties op onze blogs en suggesties voor onderwerpen.

Franke van de Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Klimaat burgemeester Haarlemmermeer

Reacties

Cookieinstellingen