Stichting MEERGroen en Sint Jacob slaan handen ineen voor het Sorghbosch

Foto: St Meergroen, foto aangeleverd

Het Sorghbosch is een buitenplaats van 6 ha in Heemstede waarin 3 woonvoorzieningen voor ouderen zijn gevestigd: Kennemeroord, Nieuw Overbos en Kennemerduin. Sinds 2017 is er gewerkt om voor het monumentale landgoed een beheervorm te vinden die recht doet aan de recreatieve, cultuurhistorische en ecologische potenties.

Stichting MEERGroen, die ook andere landgoederen in Heemstede beheert, verrichtte af en toe al boswerkzaamheden te Sorghbosch. Recentelijk is er met Sint Jacob, de eigenaar van Nieuw Overbos waar 3 van de 6 ha onder vallen, een overeenkomst afgesloten.

Stichting MEERGroen werkt uitsluitend met vrijwilligers. Het is de bedoeling om tussen nu en een afzienbare periode een vaste beheergroep te formeren voor deze locatie, met name van buurtbewoners die zich betrokken voelen bij ’hun’ Sorghbosch. Het gaat om gevarieerde boswerkzaamheden in een mooie omgeving. Het werkmodel van Stichting MEERGroen is dat de vaste werkgroep regelmatig aangevuld wordt met personen of groepen die ad hoc meewerken. Dat is leuk voor mensen die af en toe een dagje willen helpen en ook leuk voor de vaste groep die op die manier mooie vorderingen kan maken.

Ook meedoen?

Mensen die iets hebben met het Sorghbosch of met lekker in de buitenlucht iets doen met natuur en groen en het terrein beter willen leren kennen worden hierbij uitgenodigd om zich te melden op onderstaand emailadres. De eerste werkdagen zijn dinsdag 24 en woensdag 25 augustus, waarbij we dankbaar gebruik maken van het aanbod van het Kennemer lyceum uit Overveen om op beide dagen een groep jongeren mee te laten werken.Wat uiteindelijk de vaste werkdag(en) gaan worden wordt door de deelnemers zelf besloten. Na aanmelding voor nadere kennismaking, of meteen als vrijwilliger, volgen nadere instructies over tijd, plaats en andere zaken.

De meeste werkzaamheden in het Sorghbosch zullen plaatsvinden in de herfst en in de winter periode, waarbij de overmaat aan zaailingen naar de landelijk MeerBomen.Nu actie gaan om meer dan 1 miljoen boompjes beschikbaar te maken voor de aanleg van klimaatbossen, hagen, groene tuinen en voedselbossen in heel Nederland.

Andere plekken waar Stichting MEERGroen werkt zijn: Landgoed Mariënheuvel , Meermond, Groenendaal, de bloemenweides aan de Vrijheidsdreef, slot Heemstede, Kohnstamlaan, Thorbeckelaan, Blekersvaartweg. Bij alle projecten zijn er ‘8 dagen in de week’ mogelijkheden om bij te dragen aan een mooier Heemstede en meer biodiversiteit

24 en 25 augustus dus de eerste werkzaamheden met hulp van leerlingen van het Kennemer Lyceum.

Zie en lees ook

Klimaatcrisis=energietransitie= laat de techniek het maar doen?

 

Reacties

Cookieinstellingen