Genieten van bloemenweelde in Hoofddorp en Heemstede

Foto: MEERgroen

Vanaf half juni is de natuur een maand lang op zijn mooist. Stichting MEERGroen probeert met 1000 vrijwilligers met de natuur mee te werken en een van de activiteiten is om zoveel mogelijk soorten bloemenweides te maken.

Tekst:  Franke van der Laan (hieronder)In totaal is er sinds 2007 25 ha van meer dan 10 soorten bloemenweides aangelegd, vooral in Heemstede een Haarlemmermeer.

Maar het kan overal: 5 soorten eenjarige akkerkruiden, meerjarige- en 2-jarige kruiden, orchideeën-weides op vochtige en droge plekken, weidekruiden op zand ,klei, veen, verticale tuinen, rotstuinen, op brakke grond, rijke grond, etc, etc

Begeleidende fietstochten:

Voor iedereen die interesse in de natuur heeft en wil weten hoe je bloemenweides aanlegt, houden we begeleide fietstochten om te laten zien wat er is en hoe je dat maakt in alle soorten terreinen.

Zaterdag 12 juni Heemstede en zondag 13 juni Hoofddorp

Belangstellenden wordt uitgenodigd mee te fietsen op zaterdagavond 12 juni in Heemstede langs 8 bloemenweides. Verzamelpunt is het Raadhuisplein om om 20:30 uur

I.v.m. veiligheid is het maximum aantal deelnemers 20 personen per fietstocht. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Op zondagavond 13 juni fietsen we door de Haarlemmermeer. Ook daar is het verzamelpunt het Raadhuisplein Hoofddorp om 20:30 uur

In Heemstede is de grond zandig en fietsen we langs de Vrijheidsdreef,(1 ha), de net aangelegde Bleekersvaartswegweide, de Kohnstamlaan (0.3 ha), Slot Heemstede,( 0.6 ha) en Meermond (1.5 ha).

In de Haarlemmermeer fietsen we van het Pop Up Parkje op het Raadhuisplein via de voedseltuin op Park 2020 via het Groen Carre naar de Ijtochtzone en komen 10 soortenbloemen weides aan bod. Beide fietstochten duren een uur of 2. Tussentijds aansluiten en afhaken is mogelijk. In totaal kunt u kennismaken met 10 soorten bloemenweides van 5 soorten akkerkruiden tot orchideeënweides, via weidekruiden, verticale tuinen, etc: Een duizelingwekkende variatie aan bloemen waar de biodiversiteit en ook de fauna van af spat: Klaprozen ,korenbloemen, bolderiken, koningskaarsen, gele Ganzebloem, kamille, bijenorchissen, rietorchissen, ratelaars, spiegelklokje, slaapmutsje en nog 50 andere soorten kunt u leren kennen en ook in uw eigen buurt ontwikkelen. Indien u deze bloemenweelde waardeert, is er de gelegenheid om in de loop van de tijd meer te leren in on-the- job trainingen door mee te helpen in het beheer en om het areaal te vergroten.

Opgave is verplicht i.v.m. de organisatie en de veiligheid.

Laat weten of u komt en met hoeveel mensen op [email protected]

Indien u niet kunt, is het mogelijk voor groepsafspraken vanaf 5 mensen een andere afspraak te maken.

Meer informatie Franke van der Laan (klik op HOME)

Home

 

Reacties

Cookieinstellingen