Heemstede: brieven van geschiedenis Helena Peltenburg gereconstrueerd

Foto: Afbeelding boek, aangeleverd

HEEMSTEDE – Antoinette Stockmann heeft in ‘Jouw Helena – een onbegrensde liefdesgeschiedenis’ op basis van de brieven van Helena Peltenburg haar geschiedenis gereconstrueerd. Ze beschrijft de uitzonderlijke keuzes, die de dochter van een Haarlemse houthandelaar maakt aan het begin van de 20e eeuw.

Op de Haarlemse Handelsschool sluit Helena vriendschap met twee jongens uit haar klas. Als die met een van de twee in liefde verandert, gooit de Eerste Wereldoorlog roet in het eten en vertrekt hij naar Indië. Na terugkeer verhuist hij naar Parijs en reist zij hem achterna.

In 1924 komt een tweede liefde op haar pad vlak nadat hij naar Indië is vertrokken. Deze keer lijkt een verschil van mening de twee uit elkaar te houden. Als het op een definitieve breuk afstevent, laat Helena Peltenburg zich er niet door tegenhouden.

Antoinette Stockmann destilleerde het verhaal van deze drie jonge mensen uit de correspondentie die zij voerden en uit archieven. Ze schetst de tijd waarin vrouwen weinig rechten hebben en Helena ondanks alle tegenslagen haar eigen weg gaat.

Het boek dat zich afspeelt in Haarlem, Indië en Parijs is te koop bij de boekhandels Blokker in Heemstede, De Vries Van Stockum en de Kennemer Boekhandel in Haarlem en is te bestellen op de website (klik op HOME)

Home

Reacties