Heemstede: Sluiting woning met hennepkwekerij in Spinozalaan

Foto: Charles Duijff

Op 12 oktober 2020 is op last van de burgemeester een woning aan de Spinozalaan te Heemstede voor drie maanden gesloten. De woning is gesloten vanwege een aangetroffen hennepkwekerij. Met de sluiting wordt de woning zichtbaar uit de keten van drugshandel gehaald.

Bron gemeente Heemstede:

Voorkomen gevaar voor omgeving

Er wordt een duidelijk signaal afgegeven dat hennepkwekerijen in een woonwijk een onacceptabel gevaar opleveren voor de omgeving.

Na een aantal anonieme meldingen heeft de politie op 10 september in de woning een hennepkwekerij aangetroffen met 202 hennepplanten. Zowel stroom en water waren illegaal afgetapt. Naast de aanzuigende werking op criminelen leverde de kwekerij ook direct gevaar op voor de veiligheid en gezondheid van de leefomgeving. Door het aftappen van de stroom is een verhoogde kans op brand en het omleiden van de waterkraan kan zorgen voor vervuild drinkwater.

Burgemeester Nienhuis: “Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat een hennepkwekerij een potentieel gevaar is voor de omgeving. Zo’n locatie trekt ongewenste activiteiten en personen aan. Dat willen we voorkomen. Omdat vaak stroom wordt afgetapt – zoals ook in dit geval – is er een groot risico op brand. Dat is onacceptabel. Een hennepkwekerij is niet oké . Dat onderstrepen we door zichtbaar op te treden en tot sluiting over te gaan.”

Beleidsregels

De gemeente Heemstede heeft beleidsregels opgesteld over hoe te handelen bij het overtreden van de Opiumwet. In dit geval is er sprake van een ernstige overtreding en volgt direct een sluiting van 3 maanden. In geval van herhaling of verzwarende omstandigheden kan een woning zelfs voor een jaar of voor onbepaalde tijd gesloten worden.

Speerpunt gemeente

Ondermijning is een van de speerpunten uit het veiligheidsbeleid van de gemeente Heemstede. Samen met ketenpartners trekt de gemeente op in de strijd tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit zoals drugshandel, witwassen, vastgoedfraude en mensenhandel. Burgemeester Nienhuis: “Samen houden we Heemstede veilig. Geef verdachte situaties altijd door aan gemeente of politie. Dat kan ook anoniem. Daarom is de gemeente ook aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem. Zo kan iedereen verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid en leefbaarheid in de buurt. Met het melden van bijvoorbeeld een kwekerij voorkom je brand in de straat.”

Meld Misdaad Anoniem

Een signaal melden kan telefonisch bij de politie via 0900-8844, anoniem via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000, of per e-mail bij de gemeente Heemstede via [email protected] Hieronder de Spinozalaan…… 

Reacties