Column Dominieke Bos: Valse voorlichting

Foto: Charles Duijff

Zelfs na 3 jaar gebruik maken van een blindengeleidehond verbaas ik mij over uw creativiteit waarmee u probeert te verdoezelen dat u geen antwoord weet op de vraag van uw kind. Een enkele keer wilt u uw kind voor zijn en probeert u opvoedkundig verantwoord te vertellen waar mijn hond voor dient.

Soms verdraait u de werkelijkheid omdat u het eigenlijk zelf ook niet weet, soms verdraait u de werkelijkheid omdat u bang bent dat uw kind u anders niet begrijpt. Deze keer kwam ik u tegen op een middag bij de ingang van het bos. U liep daar met uw 2 kinderen. Ik was het hek net binnen gekomen en stond Nike klaar te maken voor een uurtje lekker vrij. Tuig uit, belletje aan en riem los. “Vrij!” Nike ging direct zijn vrijheid tegemoet.

“Papa, waarom heeft die hond een belletje om?” Het jongste kind had mijn handelen duidelijk goed geobserveerd…. “Gewoon, omdat die hond gezegd heeft dat hij dat wil,” antwoordde u uw dochter.

Vol verbazing keek ik even opzij bij het horen van uw nogal opvallende antwoord. Mijn gedachten maakten overuren. Heeft mijn hond gezegd dat hij dit belletje om wil? Of wilde hij liever wat anders aan? Eerlijk gezegd kan ik mij niet herinneren dat mijn hond hier ooit met mij over in gesprek is gegaan. Of heb ik dit misschien gewoon niet gehoord en had mijn hond werkelijk voor keur voor een blikje ratelende knikkers of een ander geluid producerend voorwerp?

Misschien moet ik mijn hond vanavond uitnodigen voor een ronde tafel gesprek waarin ik hem de ruimte geef om te zeggen…… De oudste dochter onderbrak mijn gedachten stroom.

“Jemig papa dit is een blindengeleidehond hoor! Hij droeg toch net dat tuig en mevrouw heeft toch een stok? Die mevrouw ziet haar hond niet maar hoort haar hond zo wel.”

Daar stond u dan te midden van uw 2 kinderen. U voelde tot in uw botten dat u een blunder had begaan. U was zojuist door uw oudste even flink met uw neus op de feiten gewezen. Het zat u toch niet helemaal lekker dat uw dochter iets beter wist en u besloot onherroepelijk uw overwicht weer terug te pakken. “Hoe weet ‘jij’ dat nou weer!!??”

“Nou gewoon, in groep 6 hadden wij een mevrouw met een blindengeleidehond in de klas die les gaf. Dat was de leukste les van mijn hele lagere schooltijd hoor pap.”  Tja in uw schooltijd was levende have alleen toegestaan tijdens dierendag.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen