Welke Heemsteedse vrouw verdient een prijs voor haar inzet voor de emancipatie? 

Foto: Pixabay

Neelie Kroes, Eva Jinek, Beatrice de Graaf, Lieke Martens… Het zijn vrouwen of meiden die opvallende prestaties hebben geleverd en daarmee een voorbeeld zijn van de vrouwenemancipatie in Nederland (en daarbuiten). Ook in Heemstede zijn er vrouwen of meiden die verandering teweeg hebben gebracht, barrières hebben geslecht, de vrouwenemancipatie een stap verder hebben gebracht.

Kent u zo’n (jonge) vrouw? Dan kunt u haar nu voordragen voor de Annie Klots Emancipatieprijs! Draag uw kandidate voor de Annie Klots Emancipatieprijs voor! 

Criteria 

Om in aanmerking te kunnen komen voor de prijs moet de kandidate: 

– in Heemstede wonen 

– zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de emancipatie en de verbetering van de positie van vrouwen in Heemstede. Dit kan op allerlei maatschappelijke vlakken zijn, zoals gezondheidszorg, werk, onderwijs, welzijn of op een ander terrein, en natuurlijk ook democratie. 

– van onbesproken gedrag zijn 

Voordragen 

Voordragen is eenvoudig. Stuur uiterlijk op zondag 17 november uw voorstel via: – een e-mail naar [email protected] 

– een brief naar de gemeente Heemstede, postbus 352, 2100 AJ Heemstede, onder vermelding van ‘emancipatieprijs’. 

De voordracht bestaat uit een beschrijving van de kandidaat, haar verdiensten, haar curriculum vitae en een motivatie van de voordracht. 

Uitreiking 

Een jury, bestaande uit een mix van jong en oud, beoordeelt de inzendingen en kiest hieruit de winnaar van de Annie Klots Emancipatieprijs.De prijs wordt uitgereikt op dinsdag 10 december 2019, de internationale dag van de mensenrechten. 

100 jaar vrouwenkiesrecht 

In 2019 is het 100 jaar geleden dat vrouwen in Nederland kiesrecht kregen. Om het belang hiervan te onderstrepen en te vieren is een eenmalige emancipatieprijs in het leven geroepen. 

Annie Klots 

De prijs is (naar een suggestie van de Historische Vereniging Heemstede Bennebroek) vernoemd naar Annie Klots. Zij werkte vanaf 1912 als onderwijzeres aan de Voorwegschool. Ze bleef, tegen de gewoonte van die tijd in, werken toen ze in 1917 trouwde met Jan Bouwman. Ook op andere vlakken kwam ze op voor haar rechten: kort na haar vaste aanstelling vroeg ze om meer loon. Annie Klots is een vroeg voorbeeld van emancipatie in Heemstede.

Reacties