Dag der vernietiging ‘Jom Hasjoa’ woensdag 1 mei plechtig herdacht in Heemstede

Foto:

Jom Hasjoa, de dag der vernietiging, is de gedenkdag voor de zes miljoen slachtoffers van de Sjoa, tevens de dag waarop het getto van Warschau werd vernietigd.

Tekst foto’s en film Charles Duijff

Op woensdagavond 1 mei werd deze onvoorstelbare ramp plechtig herdacht bij het Joods monument aan de Vrijheidsdreef in Heemstede. Familie en vrienden van de slachtoffers en alle andere betrokkenen en belangstellenden waren aanwezig en lazen de namen van de slachtoffers. Onvoorstelbaar leed wat betrokkenen hun leven lang meedragen. Verdriet wat jaarlijks alleen maar blijkt te groeien werd mij door een van de aanwezigen verteld. Leed dat we met elkaar delen, niet alleen de 4e mei tijdens de nationale herdenking, maar dus ook op de 27e nisan (zie Wikipedia) Aanvankelijk werd deze herdenking meest in Israel gehouden.

Het programma begon met het ontsteken van kaarslicht (hieronder door Willem van den Berg, voormalig gemeentesecretaris van Heemstede en thans van Zandvoort)Daarna werden de namen van 162 Heemsteedse slachtoffers opgelezen door diverse aanwezigen en er was gelegenheid tot het noemen van andere namen van slachtoffers van de Sjoa (Hieronder de Heemstede wethouder Sjaak Struijf, die waarnam voor burgemeester Astrid Nienhuis) Onder de lezers van de namen was ook een recente vluchteling uit Syrië, die er graag bij wilde zijn en wilde voorlezen (zie ook film onderaan dit artikel) De plechtigheid vond plaats tijdens zonsondergang. Dit gaf de omgeving een extra warm kleedRabbijn Shmuel Spiero (hieronder) sprak de aanwezigen toe en ging voor in de belangrijke Joodse gebeden Jizkor en KaddisjAan het eind van de bijeenkomst konden aanwezigen een steentje leggen op het monument Lees meer over het Joods Monument Heemstede op de Facebook-pagina van de stichting.

Film plechtigheid

Reacties