HeemSteeds Gezwam: van koffiedik tot oesterzwammen in Heemstede

Foto:

Afgelopen woensdag stond de teelt van oesterzwammen op koffiedik centraal tijdens een bezoek aan Containing Mushrooms in Hoofddorp door (bestuurs)leden van lokale coöperatie HeemSteeds Duurzamer en medewerkers van de gemeente en afvalverwerker Meerlanden. Samen zijn zij betrokken bij het initiatief ‘HeemSteeds Gezwam’ uit Heemstede om de circulaire economie op de kaart te krijgen.

HeemSteeds Gezwam: aanleiding en stand van zaken

Tijdens het duurzame ondernemersontbijt op 10 oktober 2018, georganiseerd door gemeente Heemstede, ontstond het idee om koffiedik in te zamelen bij ondernemers en instellingen. Nu verdwijnt dit koffiedik veelal in het restafval, dat wordt verbrand. Zonde, want het kan als grondstof worden gebruikt voor bijvoorbeeld de teelt van oesterzwammen.

Door een indiening bij het Meerlandenfonds van afvalverwerker Meerlanden is er geld en een brainstormsessie toegekend aan ‘HeemSteeds Gezwam’. Een initiatief vanuit de lokale coöperatie HeemSteeds Duurzamer om in Heemstede bij enthousiaste ondernemers en instellingen het koffiedik in te zamelen en (tijdelijk) te vervoeren naar Containing Mushrooms in Hoofddorp. Daar wordt het koffiedik verwerkt tot compost voor de teelt van oesterzwammen. Op termijn wil ‘HeemSteeds Gezwam’ de oesterzwammen mogelijk telen en verkopen in Heemstede. Bijvoorbeeld bij de (horeca)ondernemers die nu deelnemen aan een pilot en daartoe hun koffiedik inzamelen.

Deelnemende bedrijven en instellingen aan de pilot uit Heemstede zijn Kaldi Heemstede, De Heerlijkheid, Pasta Box Heemstede, MHC Alliance en de gemeentewerf.

Van koffiedik naar oesterzwammen: pionieren in de circulaire economie

De teelt van oesterzwammen op koffiedik klinkt mooi, maar het is nog steeds pionieren. Marleen Sijpestijn van Containing Mushrooms werkt dagelijks aan het verbeteren van het proces rondom de kweek en afzet. Een absoluut voordeel van deze pilot is dat het koffiedik, dat niet geschikt blijkt te zijn voor toepassing in compost bij Containing Mushrooms, door Marleen naar de biovergister van Meerlanden wordt gebracht. De toevoeging van koffiedik geeft een kleine ‘boost’ aan de productie van o.a. biogas in de vergister. Al met al dus een goede investering voor planeet en mens dus.

Het bezoek aan de locatie gaf de betrokkenen aan het project ‘HeemSteeds Gezwam’ veel inzichten als ook aandachtspunten. Hoe gaan we de logistiek inrichten om koffiedik van deelnemers naar Hoofddorp te krijgen? Hoe zorgen we voor een structurele afzet van oesterzwammen in Heemstede op termijn? Gaan we (een deel van) de teelt naar Heemstede overbrengen?

En wie gaat de oesterzwammen dan telen? Deze en andere vragen worden besproken tijdens de volgende bijeenkomst van ‘HeemSteeds Gezwam’ op 1 april.

Reacties