Koninklijke onderscheiding voor  prof.dr.ir. J.J.M. van der Hoeven uit Heemstede

Foto:

Donderdag 1 november 2018, heeft loco-burgemeester mevrouw Grete Visser een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan prof.dr.ir. J.J.M. (Koos) van der Hoeven uit Heemstede. De heer Van der Hoeven is internist-oncoloog en is onderscheiden voor zijn belangrijke bijdrage aan de verbetering van de oncologische zorg in Nederland. Hij was sinds 2015 verbonden aan het Radboudumc en nam daar gisteren afscheid. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

De heer Van der Hoeven begon zijn carrière in 1981 als arts-assistent, onder andere bij het VUmc in Amsterdam, waar hij daarna chef de clinique oncologie werd. Vervolgens was hij internist-oncoloog bij het Ziekenhuis Amstelland en het Medisch Centrum Alkmaar, waar hij ook voorzitter van de vakgroep Interne Geneeskunde Maag-Darm-Leverziekten was. Bij het LUMC in Leiden was hij hoofd van de afdeling Klinische Oncologie. En aan de Universiteit Leiden is hij sinds 2012 hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder Medische Oncologie/Organisatie van de Oncologische zorg. 

Academicus

Als academicus heeft de heer Van der Hoeven 79 (vaak internationale) publicaties op zijn naam staan. Hij heeft veel voordrachten in binnen- en buitenland verzorgd en wetenschappelijke congressen georganiseerd. Hij begeleidt nog steeds promotietrajecten.

Nevenactiviteiten

Verder heeft de heer Van der Hoeven vele activiteiten naast zijn werk als arts en academicus ontplooid:

·         Bestuurslid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie. (2006-2013)

·         Medeoprichter en voorzitter van de Stichting Oncologische Samenwerking (2009-2015). Een van zijn wapenfeiten was de unificatie van kwaliteitseisen in de zorg. Dit heeft een grote verbetering van de kwaliteit van de kankerzorg teweeggebracht. 

·         Voorzitter van de Dutch Institute for Clinical Auditing (sinds 2011)

·         Inzet voor het ‘Citrienfonds’ dat zich erop richt de oncologiezorg in Nederland in netwerken onder te brengen (2012-2014). 

·         Initiatiefnemer en voorzitter van Dutch Melanoma Treatment Registry (sinds 2012)

·         Meegewerkt aan de redactie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en het medisch-wetenschappelijke nieuwsblad ‘Oncologie Up-to-date’ (waarvoor hij nog steeds actief is).

·         Voorzitter van de stichting AYA, Adolescent & Young Adult, die zich inzet voor zorg op maat voor jongvolwassenen met kanker

Sinds 2001 speelt de heer Van der Hoeven een belangrijke rol bij de discussie rondom dure geneesmiddelen. Als actief deelnemer aan het Breed Overleg Dure Geneesmiddelen zorgde hij ervoor dat dit onderwerp op de agenda kwam. En mede door zijn inzet als voorzitter van de KWF-commissie ‘Dure geneesmiddelen’ zijn deze beschikbaar gekomen voor kankerpatiënten.

Reacties