(…) en langzaam gaan we weer naar binnen

Foto: Charles Duijff

Het eendenkroos ligt als kroppen boerenkool op het water. De zachte zon schijnt erop. Een vrolijke halsbandparkiet kwettert, de ekster kleppert enthousiast terug. De bladeren aan de bomen verkleuren. Groen maakt langzaam plaats voor geel, oranje en rood.

De herfst is begonnen, en dat is voelbaar in Heemstede.De geur van de barbecue ontmoet ergens halverwege de rook van de openhaard. Tussenjas uit, korte broek aan. Vanachter het bureau verlangen naar die warme zonnestralen. Plannen maken voor de avond: drinken en eten op een terras. Eenmaal daar blijkt de herfst begonnen. Het is fris na zessen. Gelukkig bestaan er dekens en warmtelampen.

Het is wachten op de eerste treinvertraging door een bladerenmoes op het spoor. En op de tegen de voorruit tikkende kastanjes die naar beneden komen uit de bomen langs de laan. Tussen het groen toch maar alvast wat doen. Een beetje knippen en snoeien. De boel winterklaar maken voor de eerste nachtvorst er is. En die laat niet lang meer op zich wachten.

Plannen maken voor de herfstvakantie: Zuid-Europa, Marokko of gewoon een week in eigen land. De eerste aanbiedingen voor kerstarrangementen komen voorbij. Rijkelijk laat, want de kruidnoten waren er in de eerste week van september al. Ambities en voornemens worden doorgeschoven naar het nieuwe jaar. Niet nu, niet dit najaar. Het zijn dingen om het nieuwe jaar mee te beginnen.

Het waait. Even de kop leegmaken aan zee. Kitesurfers varen af en aan. Op de plek waar deze zomer gemiddeld vier mensen op één vierkante meter lagen, is nu niets anders dan zand. Strandtenten worden afgebroken, de aller-, ja echt allerlaatste strandfeestjes van het jaar vinden plaats. Parkeren aan de boulevard kost weer een kwartje in plaats van twee euro per uur.

Winterdekbed luchten, jassen wassen, sjaals en handschoenen uit de kast. Nog even niet, maar over een paar weken realiteit en hard nodig. Dan is het donker als de werkdag begint en erop zit. Er zal weer wat vroeger gegeten worden. Lijf langzaam op spaarstand. Rustig voorbereiden op de lange winterslaap die de zon, warmte en het licht zullen houden.

Ik ben er klaar voor. Laat maar komen. Verzetten heeft geen zin. Alhoewel ik kou, ijs en sneeuw verafschuw, heb ik toch wel zin. Dit jaar tot een goed einde brengen, terugblikken op zoveel goeds. Daar helpt de herfst alleen maar bij; verzacht de overgang. Van hittegolf naar zware storm. Van buiten naar binnen. Van tuinslang naar bezem. Van zomer naar winter. Herfst in Heemstede: kom maar door.

Reacties