Heemstede heeft sporthond

Foto: Charles Duijff

“Hee wat een leuke hond! Is die ook van jou?” Ik keek opzij en zag dat u voorover gebogen stond en Nike, die los liep, zich dat eens heerlijk liet welgevallen.

“Ik ken u uit het bos, zei u.” Ik keek eens goed naar u. Ik herkende u helemaal niet maar uit beleefdheid leek me dat beter om dat te verzwijgen. Ik keek om me heen probeerde uw hond in beeld te krijgen. Het was even zoeken tot een witte hond vrolijk kwam aangerend. Hmmmm… ook daar haal ik geen spoor van herkenning uit dacht ik….. er zijn zoveel witte honden in het bos.

“Is dit een nieuwe hond van jou vroeg u?” Oh oke dacht ik, dat verklaart waarom ik geen hond, geen stem en geen conturen herken aan u. U heeft mij al meer dan 2 jaar niet meer gezien. “ Nou nieuw…. Ik heb de zwarte labrador al bijna 2 jaar.” “ Goh , dan zijn we elkaar 2 jaar lang misgelopen in het bos.”

“Kom eens Nike dan doe ik je tuig weer aan. De wandeling zit er weer op.” Nike kwam keurig naast mij staan en ik haal het tuig van mijn schouder. U stond het kennelijk in stilte te aanschouwen maar u was nog met uw gedachten bij de kennismaking met mijn hond. “ Hoe heet hij eigenlijk, vroeg u?”

“Hij heet Nike mevrouw. Hij is mijn blindengeleidehond.” Even gaf u een geluid waaruit bleek dat u de naam van Nike niet goed verstaan had. Nogmaals zei ik: “Hij heet Nike. Net zo als het merk van de sport schoenen. Zijn naam betekent ‘God van de overwinning’. En wij overwinnen samen alles!”

U haalde adem en uw stem klonk verrast en bedenkelijk tegelijk.

“Ja, nee, van een blindengeleidehond had ik natuurlijk allang wel eens gehoord. En dat je die niet mag aaien enzo. Maar dat je voor blinde mensen nu ook al sporthonden hebt….. dat is compleet nieuw voor mij! Wat doe je voor sport met hem?”

U boog zich voorover en strekte uw hand al uit. Net op tijd wees ik u op de tekst op het tuig. “Er staat hier, niet afleiden mevrouw!” U bedacht zich vlug , groette mij en ging uw eigen weg.

“Kom, sporthond, we gaan naar huis”, grapte ik lachend tegen Nike. Sloffend zette Nike zich in beweging. Naar huis gaan na een losloop wandeling is niet zijn sterkte kant. Winnen zullen we op deze terugweg zeker niet doen. Overwinnen wellicht wel!

Reacties