Droogtestress in de openbare ruimten

Foto: Gemeente Heemstede

De aanhoudende droogte krijgt zichtbare gevolgen in de openbare ruimte. Wat doet de gemeente eraan?

Van groen naar geel
Bomen en heesters die niet voldoende water uit de grond kunnen opnemen, laten als reactie spontaan hun blad vallen of vertonen al herfstkleuren. Ook gazons worden geel. De natuur gaat hiermee in de overlevingsstand. De gemeente geeft water uit sloten en vaarten aan de meest recent geplante bomen en heesters. Elke werkdag rijdt hiervoor een waterwagen rond.

Fietspaden
Een ander probleem zijn de fietspaden met tegels zoals langs de Leidsevaartweg en Sportparklaan. Door de langdurige inwerking van de zon op de betonnen tegels is het onderliggende zand sterk uitgedroogd. Het gevolg is dat de tegels gaan loskomen van het zand en gaan ‘dansen’. De gemeente besproeit bij wijze van proef deze fietspaden met water uit sloten en vaarten een hoopt hiermee schade te kunnen beperken.

Losse stoeptegels
Ook in woonwijken zie je steeds vaker losse, opstaande stoeptegels. Heemstede is rijk aan straten met laanbomen. Hier zoeken de boomwortels steeds oppervlakkiger naar water. Dit is een natuurlijke reactie van een boom als dieper in de grond geen water meer beschikbaar is. Daardoor heeft de gemeente meer meldingen gekregen over opstaande tegels. Hou rekening met een langere afhandeltijd.

Reacties