Eerste (Hulp)Hond bij Ongelukken

Foto: Dominieke Bos

Enkele weken geleden was het voojaarsmarkt hier in het dorp. Een evenement waar vele mensen op af komen. Dit jaar bezocht ik de markt niet zomaar zoals andere jaren. Dit jaar liep ik daar als gediplomeerd EHBO’er.

Anderhalf jaar geleden haalde ik bij de EHBO vereniging hier in het dorp mijn EHBO diploma. Natuurlijk volg ik nog altijd alle vervolg lessen. Maar van EHBO verlenen in de praktijk leer je toch het meest!

Samen met collega’s liep ik verschillende keren de markt op en neer. De sfeer was gezellig en om ook zelf nog wat aan de markt te hebben, beschreef mijn EHBO collega, iedere kraam waar we langs liepen.

Waar ik ben is mijn blindengeleidehond Nike ook. Ik besef dat dit een niet allerdaagse situatie is, wanneer je als EHBO’er met een blindengeleidehond over de markt loopt.

Een klein meisje gaat voor mij staan en vraagt “ Mevrouw….? Heeft uw hond ook een EHBO diploma?” Ik glimlachte, “ Nee, mijn hond heeft geen EHBO diploma. Hij kan wel zorgen dat ik nergens tegenaan bots. Maar hij kan geen pleister plakken als jij gevallen bent.” “Hmmm, nee….” Het meisje zag duidelijk voor zich dat, een hond die een pleister plakt, een redelijk onhaalbare aktie was. Zelf gingen mijn volwassen gedachten nog een stapje verder. Zou ik door een hulphond gereanimeerd willen worden? Brrrrrr…. nee! Ik sprak deze gedachten maar even niet hardop uit.

Het meisje had genoeg informatie en we liepen weer verder.

Niet lang daarna liep er een gezin achter mij. Een wat ouder kind liep mij kennelijk een tijdje te observeren. “Kijk papa, die hond helpt die mevrouw zodat die mevrouw weer alle mensen kan helpen” Ontroerd door deze waarheid draaide ik mij om en maakte een praatje met het kind.

Ik kan niet zonder mijn blindengeleidehond. Een groot evenement kan niet zonder EHBO’ers.

We helpen zo elkaar!

Reacties