Burgemeester Bloemendaal trekt voorstel over muilkorven raadsleden in

Foto: Charles Duijff

Bron NHnieuws: BLOEMENDAAL – Burgemeester Elbert Roest heeft gisteravond tijdens een raadsvergadering in Bloemendaal het omstreden voorstel ingetrokken om het recht op informatie voor raadsleden te beperken. Hij kreeg een stortvloed aan kritiek te verwerken terwijl hij tegelijk ook geen duidelijk argument kon geven waarom hij de raadsleden een muilkorf om wil doen.

Volgens een deel van de raad druist het voorstel in tegen de wet. Zeker drie raadsleden is informatie geweigerd en het college van B en W wil dat vaker kunnen doen. Waarom? Dat kan de burgemeester niet goed uitleggen. Wel maakte hij duidelijk dat hij bijvoorbeeld bang is dat raadslid Rob Slewe informatie wil bemachtigen die hem kan helpen bij een schadeclaim.

Elswoutshoek
Die claim zou Slewe dan neerleggen bij de gemeente naar aanleiding van hoe hij, naar eigen zeggen, bewust is tegengewerkt door de gemeente. Hij en zijn broer hebben sinds 2009 problemen met de gemeente sinds zij het landgoed Elswoutshoek aankochten en op die grond wilden gaan bouwen. Uit de achtergehouden informatie zou blijken dat de gemeente stelselmatig en moedwillig heeft geprobeerd de broers tegen te werken. Ook zouden er strafbare feiten zijn gepleegd door collegeleden. Slewe reageerde woedend op de suggestie dat hij zijn raadslidmaatschap zou misbruiken voor privé-belangen.

Bovendien gaf de burgemeester aan dat hij bang is dat er ‘problemen’ komen als een berg van honderduizenden mails op straat komt te liggen. Hij zei niet wat hij daarmee bedoelde. Wel reageerde een groot deel van de raad als door een wesp gestoken. B en W zouden een motie van wantrouwen uitspreken tegen de raad en de integriteit van raadsleden in twijfel trekken. De raadsleden is ondertussen al informatie geweigerd die horen bij meerdere dossiers, dus niet alleen Elswoutshoek.

Kort geding
Raadslid Leonard Heukels is ook informatie geweigerd. Nu het voorstel is ingetrokken, blijft tot en met dinsdag onduidelijk wat met zijn verzoek gebeurt. Als het college daar dan uitsluitsel over geeft dan hem niet zint, spant hij een kort geding aan tegen de gemeente.

De grote vraag, die onbeantwoord bleef, luidt: waarom wil Bloemendaal geen inzage geven in de mails? Raadslid Heukels (Liberaal Bloemendaal): “Waar zit de angel? Waar is het college bang voor?” En Raadslid Marielys Roos (Hart voor Bloemendaal): “Blijkbaar heeft het college veel te verbergen. Doe niet zo krampachtig. Trek dit uit het moeras.” Mark Doorn (VDB): “Ieder raadslid heeft recht op dezelfde informatie. Het college kan niet weigeren en moet uitgaan van de integriteit van ieder raadslid. Anders lijkt het alsof u de raad niet vertrouwt.”

Wantrouwen
Roest eindigde ermee dat ‘informatie voor iedereen toegankelijk moet zijn.’ “Wij willen niets liever dan de mails vrij geven.” Om vervolgens te suggereren dat hij individuele raadsleden simpelweg niet vertrouwt met de informatie. B en W beraden zich nu op hoe hiermee om te gaan.

Tegelijk is gisteravond weer een nieuwe stap gezet in het grote onderzoek naar de gang van zaken rond het landgoed Elswoutshoek in 2014. Dit onderzoek kan tot eind 2019 of langer gaan duren. Daarna zouden de nu nog geheime stukken ter inzage kunnen komen voor de raadsleden.

Reacties