Blinder Blindst: column van Dominieke Bos

Foto: Charles Duijff

Regelmatig maak ik op straat situaties mee waarbij ik besef hoe belangrijk kennisoverdracht is. Echter heb ik er lang niet altijd zin en tijd voor om het ter plekke met u te bespreken. Deze situaties sla ik met een glimlach op in mijn mobiel om er op zo’n dag als vandaag weer eens over te schrijven….

Voor u als maatschappij is het simpel. Je loopt of je loopt niet, je hoort of je hoort niet. Je ziet of je ziet niet. Iets er tussen in, mist, omdat op dat gebied de kennis mist…. Wanneer u mij dan passeert op straat ziet u het als uw opvoedkundige taak om uw kinderen te vertellen over blind zijn en de daarbij behorende hulpmiddelen. In dit geval deed mijn komst in uw gezichtsveld ook nog eens een aanslag op uw creativiteit. Ik was namelijk op weg met mijn twee honden naar het park om de honden uit te laten.

Nike , aan mijn linkerkant was in tuig keurig voor mij aan het werk. Paco mijn huishond liep rechts van mij, met de riem in standje kort volgen, zodat hij Nike zijn werk goed kon laten doen. U kwam mij met twee kleuters aan uw zijde tegemoet. Vol bewondering bleef u aan de kant even staan kijken om mij te kunnen laten passeren. .

Ik zette mij schrap “Nu komt ie”, dacht ik. U ging namelijk door de knieen. Tijd om voorlichting te geven aan uw kinderen. Zo’n mooie opvoedkundige kans kreeg u tenslotte niet dagelijks.

“Kijk jongens….Deze vrouw is niet gewoon blind. Zij is ook niet een beetje blind maar zij is echt hartstikke blind! Weten jullie hoe je dat kan zien?”

De kinderen luisterden zwijgend verder naar uw verklaring. “Als deze mevrouw een beetje blind is loopt ze met een hele lange witte stok. Als ze iets erger blind is dan loopt ze met 1 blindengeleidehond. Maar,…. Kijk maar,…. Deze mevrouw is echt hartstikke blind. Deze mevrouw loopt wel met 2 blindengeleidehonden”. Ik draaide me om en sprak u aan. “Euh meneer….? Iemand die blind is en helemaal niets ziet? Die heeft toch geen bril met sterke glazen op de neus nodig? Ik glimlachte vriendelijk en groette… goedenmiddag”

Al doorlopend merkte ik in mijn gedachten op hoe onwetend u eigenlijk was. En daarvan maar liefst 6 treden op de taalkundige overtreffende trap.

Cookieinstellingen