Heemstede: Komt allen met een opgeruimd humeur naar het festival ‘Opgeruimd’ !

Foto: Charles Duijff

Op zaterdag 16 juni vindt het festival Opgeruimd! plaats rondom het gemeentehuis.

Met diverse vormen van theater, workshops, een kleine (informatie)markt en muziek krijgen de thema’s (zwerf)afval en duurzaamheid een podium. Wethouder Annelies van der Have zal tijdens het festival een wormenhotel verloten.

Primeur inzet participatie Fiat 500

De met schoolbordverf geschilderde Fiat 500 van burgermeester Astrid Nienhuis wordt zaterdag 16 juni tijdens het festival voor het eerst ingezet. Op deze Fiat kunnen bezoekers met krijt hun ideeën, wensen voor of oproep tot een duurzame, schone, plasticvrije woonplaats vermelden.

Opnames Telekids Hou ‘t Schoon

Gedurende de dag vinden er opnames plaats van RTL Telekids programma Hou ’t Schoon. Zij maken rondom het gemeentehuis opnamen en op de Binnenweg.

Overzicht activiteiten festival Opgeruimd!

Er zullen optredens zijn Just Maaike en DJ Kringloop. Daarnaast treedt vanaf 11 uur kindertheater Poespas Planet op. Haarlemse stichting Mooizooi maakt de hele dag windvogels met de bezoekende kinderen. Ook gaat Juttersgeluk aan de slag met de bezoekers en knutselt met op het strand ingezameld plastic. Buiten de opnames van RTL Telekids is de stormbaan voor bezoekers geopend. Ook wordt er voor de inwendige mens gezorgd door een aantal foodtrucks. Bezoekers kunnen genieten van dit alles en even uitrusten op festivalmeubels van de Vintage store. Als laatste zullen diverse ondernemers te vinden zijn op de markt met hun eigen innovatieve, gerecyclde producten en diensten.

(Zwerf)Afval is grondstof

De belangrijkste thema’s voor het festival zijn: ‘(zwerf)afval is grondstof’, ‘schoon is de norm’ en ‘samen maken we het verschil van een schoon, duurzaam Heemstede’.

Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/duurzaamheemstede.

Hoe gaat de ‘participatie-fiat’ heten?

De gemeente heeft een bijzonder nieuw hulpmiddel om participatie in Heemstede een extra stimulans te geven: een originele Fiat 500 uit 1967! De auto is geschilderd in schoolbordverf en kan dus beschreven worden met krijt. De ‘participatie-fiat’ wordt aanstaande zaterdag bij het ‘Opgeruimd! Festival’ voor het eerst ingezet. Iedereen kan er dan zijn of haar ideeën op kwijt om plastic- en zwerfafval te verminderen. Hij/zij moet alleen nog wel een naam krijgen!

De tijd dat de overheid bepaalt wat de gemeenschap nodig heeft, is al enige tijd voorbij. Al direct bij haar komst naar Heemstede heeft burgemeester Astrid Nienhuis alle inwoners uitgenodigd om met initiatieven en ideeën te komen. Ook het nieuwe college van B&W dat op 31 mei is geïnstalleerd heeft participatie hoog op de agenda gezet en zoekt actief samenspraak met inwoners.

De Fiat is daarbij een ludiek hulpmiddel. Maar hij / zij moet nog wel een naam krijgen. Ook daarbij roepen we de hulp van inwoners in. Hoe moet de ‘participatie-fiat’, die als een rondrijdend ideeënbusje dienst kan doen, gaan heten? Het kan een persoonsnaam of een andere naam zijn. Geef uw suggesties door! Dat kan via [email protected] of via de sociale media van de gemeente (www.facebook.com/gemeenteheemstede en www.twitter.com/heemstede). De leukste inzending verdient eeuwige roem en natuurlijk een ritje met de burgemeester in de Fiat. U kunt uw suggesties insturen tot en met 26 juni 2018. (hieronder Astrid Nienhuis)

Reacties