‘Nike zoek de paal’

Foto: Charles Duijff

”Nike zoek de paal!” Het was nog zo’n 10 meter lopen voor ik op het knopje kon drukken van het verkeerslicht om over te steken. Nike vindt het een leuk commando en zette voor de laatste meters eens even flink de pas erin.

In een fractie van een paar seconden ineens een enorme wolk van lawaai en beweging op de stoep vlak voor mijn neus. Rakelings schoten een groot aantal fietsers tussen mij en het voetgangers verkeerslicht.

Door de trage remkracht van de puberale benen kon ik niet anders dan uitwijken voor dit fietsende geweld. Daarbij was het verkeers examen in groep 7 alweer zover weg gezakt dat de pubers die op weg waren naar het plaatselijke VWO geen onderscheid kenden tussen stoep en straat.

Daar stond ik dan. Het verkeer van de provinciale weg raasde voorbij. Tig kletsende pubers leunend tegen elkaar en tegen de paal van het voetgangers verkleerslicht. De rateltikker die ik zocht was ook nog eens in geen velden of wegen te bekennen. Wanhopig bleef ik nike aansporen de bewuste paal voor mij te zoeken. De pubers leken als bloemblaadjes om de kelk vast geplakt aan de paal die Nike voor mij moest zoeken.

Heel zachtjes hoorde ik een meisjesstemmetje. “Hee jongens, het is een blindengeleidehond” Maar haar volume stond door de sociale druk van de groep pubers veel te zacht en bereikte niet eens haar naaste. Gelukkig besloot zij zelf de verantwoordelijkheid maar te nemen en opzij te gaan met haar fiets.

Nike liep snel naar het ontstane gat. “Kijk vrouwtje, het was ff zoeken maar daar is ie! De paal!”

Eindelijk leek de storm pubers wat tot rust te komen toen een fietser vanaf de provinciale weg riep dat de verkeerslichten het niet deden. Ah vandaar, dacht ik! De pubers, achter mij hielden zich inmiddels vast aan een andere paal van een ander verkeerslicht. Zij moesten richting de school, ik een andere richting op. Hulp bij mijn oversteek hoefde ik van de pubers niet meer te verwachten. Het was voor hen ook veiliger om als groep de provinciale weg over te steken dan als individu. Ik hoefde slechts een zijstraatje over of kon kiezen voor een andere route zonder verkeerslicht.

Reacties