Heemstede: Nationale Molendagen betekenen ook veel bezoekers voor molen Groenendaal

Molenaar Guus Boers ontvangt het weekend van de 12e mei met veel enthousiasme bezoekers aan het rustieke molentje van Groenendaal, gelegen in de prachtige omgeving van het Groenendaalse bos, de Kinderboerderij, de vertrouwde speeltuin van Groenendaal en natuurlijk de Vrijheidsdreef met het oorlogsmonument en de wonderschone omgeving. (Klik op onderstaande foto’s voor vergroting en bekijk ook filmpje)

Het weer werkte positief mee zaterdag de 12e mei 2018. Het molentje van Groenendaal is sowieso mooi om te zien en bezoeken, maar met het zonnetje erbij nodigt het nog meer uit, Molenaar Guus Boers is tevreden over dag 1Hij schat rond 16.00 uur zo’n 175 bezoekers te hebben geteld en er is nog altijd toeloop. De bezoekers mogen naar boven, via een smalle stijle trap. Sommigen vinden dat een beetje eng, maar eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht op de omgeving (hieronder het gebied rond de Vrijheidsdreef) Guus vertelt zijn bezoekers het nodige over de molen. Het is een molentje dat de directe omgeving van water voorziet, in tegenstelling tot het Cruquius-gemaal bij de Ringvaart, dat juist water wegpompt. (beluister ook de uitleg van Guus in het Filmpje) In de molen en nu en dan op het ‘balcon’ daarvan live muziek. De musicus (Rob Hinse) bespeelt diverse bijzondere instrumentenDe ooievaar op het nabij geleden paalnest geniet mee

De vogel broedt daar op dit moment vertelt Guus. Vorig jaar 1 jong, maar wie weet dit jaar meer nakomelingen. De echtgenoot zag ik naderhand op het weiland naast de vrijheidsdreef lopen. Ook ruimte voor een bruiloftsrapportage daar (zie op de foto hieronder links)De molen zal op korte termijn geheel worden geschilderd en waar houtdelen in slechte staat verkeren worden die delen vervangen.  Voor een belangrijk deel wordt dit bekostigd door de gemeente Heemstede.Foto bij maanlichtGuus vertelt dat hij dikwijls aanwezig is op de molen. In dat geval mogen bezoekers altijd binnen een kijkje komen nemen….

 

 

Reacties