Opening van de tentoonstelling Flora’s in Heemstede in het Pomphuis van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek

Zaterdag 21 april vond de opening plaats van de tentoonstelling over de Flora’s in Heemstede in het Pomphuis van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB). (zie ook filmpje).

De tentoonstelling werd geopend door Johan van Scheepen (geheel links op foto hieronder), als taxonoom en bibliothecaris verbonden aan de KAVB de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur ,die de Flora’s organiseerde. (klik op de foto’s voor vergroting)
Joost Mulder (hieronder) introduceerde zijn boek ‘Niet voor één gat te vangen’ Niet voor één gat te vangen vertelt het verhaal van Antonius Leonardus (Ton) Trossèl (Hillegom, 1923), die na de Tweede Wereldoorlog als bloembollenreiziger op Amerika een goed belegde boterham verdiende. In de maanden achtereen die hij in de VS doorbracht droeg hij met een mengeling van vakkennis, vasthoudendheid en persoonlijke charme bij aan de wederopbloei van de Nederlandse bloembollenexport.
Na zijn afscheid van de bloembollenwereld was Ton Trossèl de grondlegger van de stomerijketen Reinette. Niet voor één gat te vangen is zowel de biografie van een vindingrijke doorzetter als een uniek, rijk geïllustreerd tijdsbeeld.
Hieronder wat foto’s van de genodigden
 De Flora’s waren een voorloper van de Floriades en zijn drie keer grootschalig gehouden in Heemstede in 1923, 1935 en 1953. Een en ander is uitputtend beschreven in het boek dat de HVHB uitgegeven heeft in 2013 over Groenendaal Groenendaal van buitenplaats tot wandelbosRuud van der Molen en zijn partner Elske Mulder hebben een fantastische verzameling aangelegd die behalve uit veel foto’s, posters en informatie op papier ook bestaat uit aardewerk, penningen, theelepeltjes, puzzels, vlaggetjes en speldjes. Een keuze wordt in het Pomphuis getoond en er zijn ook films van de Flora te zien.

 Het Pomphuis is ook geopend op zaterdag 28 april en zondag 29 april, steeds van 11 tot 15 uur. Het Pomphuis bij de Watertoren van Heemstede tijdens de recente verbouwing en herinrichting  

De moeite waard voor een bezoekje !!

 

Reacties