Eerste innovatieve monumentenschildjes in Heemstede geplaatst

Foto: Charles Duijff

Op donderdag 22 maart 15.00 uur onthult wethouder Christa Kuiper een nieuw soort innovatief monumentenschildje op de Oude kerk aan het Wilhelminaplein. Deze nieuwe schildjes zijn voorzien van een NFC-tag en een QR-code. Zo kun je via je smartphone informatie krijgen over het monument. Deze informatie staat op de website van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB).

Gezamenlijk project

De monumentenschildjes zijn een gezamenlijk project van de gemeente en de HVHB, die ook samen de kosten voor hun rekening nemen. Heemstede heeft zo’n 100 rijks- provinciale en gemeentelijke monumenten. Daarnaast is er een aantal HVHB-monumenten: monumenten die volgens de HVHB ook kenmerkend en waardevol voor Heemstede zijn, maar nog geen beschermde status hebben. Bedoeling is dat monumenten in Heemstede voor iedereen duidelijk herkenbaar zijn en dat je er op een makkelijke manier informatie over kunt krijgen.

De plaatsing

In eerste instantie worden er schildjes geplaatst op en rond het net heringerichte Wilhelminaplein (Oude kerk, Van Schagen van 1890, Heemstede’s belang, Achterweg e.a.). Later komen andere monumenten in Heemstede aan de beurt. Gemeente en HVHB hebben 15 februari jl. een avond voor monumentenbezitters in Heemstede georganiseerd. Hier heeft al een aantal bezitters aangegeven dat ze graag een schildje op hun monument willen. Plaatsing van de schildjes gebeurt in overleg met en door de gemeente. Coördinatie ligt bij de HVHB.

Website link naar Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek

Reacties