Heemstede: Training ‘Energiecoaches’

Foto: Gemeente Heemstede

Maandag 12 februari gaf de lokale coöperatie HeemSteeds Duurzamer in samenwerking met Milieu Centraal, een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie, een training aan enthousiaste inwoners, ondernemers en organisaties. De deelnemers willen allen werk maken van het verduurzamen van hun omgeving met medebewoners. Een groep van 15 deelnemers ging aan de slag met vragen als ‘Hoe ga je met bewoners het gesprek aan over het energiezuinig maken van hun woningen? Hoe help en motiveer je mensen om hun woning duurzaam en comfortabel te maken?’

Steeds meer mensen willen samen met andere bewoners hun wijk energiezuinig en duurzaam maken

Jeroen Winckers van Milieu Centraal legt uit: “Bijvoorbeeld door samen zonnepanelen of vloerisolatie in te kopen. In deze training kijken we hoe je andere bewoners kunt helpen. Daarvoor moet je je verplaatsen in de ander. Welke informatie heeft iemand nodig? Welke vragen en twijfels hebben ze? Wat vinden zij belangrijk: meer comfort, geld besparen of milieu? Welke kansen biedt de woning? Door aan te sluiten bij de vragen en wensen van een bewoner, kun je ze beter op weg helpen. In de cursus oefenen we met dit soort gesprekken. En we geven cursisten hulpmiddelen en kennis over energiebesparing om hun medebewoners goed te kunnen informeren.”

Deze training bracht verschillende disciplines bij elkaar; ondernemers, ambtenaren, inwoners en adviseurs: allemaal ambassadeurs

Een betere dialoog kun je je niet wensen als het gaat over een duurzame wereld. De training leverde boeiende gesprekken op. De financieel adviseurs kunnen een drempel voor huiseigenaren wegnemen door groene leningen aan te bieden. Of te adviseren dat investeren in duurzame maatregelen al snel 5% rendement en hoger oplevert. De grootste ambassadeurs zijn inwoners van de gemeente die al duurzaamheidsmaatregelen in hun woning hebben uitgevoerd. “Dit zijn de ervaringsdeskundigen die hun buren kunnen overtuigen dat je woning comfortabeler wordt en dat het niet zo moeilijk is als sommigen denken” aldus Mireille Middendorp, duurzaamheidscoördinator van gemeente Heemstede.

Er zijn hele concrete afspraken met elkaar gemaakt. De plannen die tijdens deze training zijn ontwikkeld, zullen de komende tijd verder worden uitgewerkt en gedeeld via onder meer de Facebookpagina van Duurzaam Heemstede: www.facebook.com/duurzaamheemstede.

Meer weten? Neem contact op met Mireille Middendorp, coördinator duurzaamheid bij de gemeente Heemstede per mail [email protected] of bel 14 – 023.

Reacties