Heemstede: Kom maar op met die XXL-supermarkt

Foto: Dimitri Walbeek

Bron NH Nieuws: HEEMSTEDE – De winkeliers in het centrum van Heemstede zijn om. Na 12 jaar onverschilligheid over de komst van een supergrote Vomar in het centrum, hebben ze zich vanavond uitgesproken: “Kom maar op met die XXL-supermarkt.”

Vice-voorzitter Hilde Slagter van Winkeliersvereniging Raadhuisstraat & Binnenweg sprak die boodschap vanavond uit tegenover de gemeenteraad. Die stellingname is opmerkelijk: een van de argumenten tegen die mega-Vomar was juist dat deze klanten zou weglokken bij de plaatselijke middenstand in de twee winkelstraten.

Liever groot, dan geenĀ 
Er zit nu een kleinere Vomar in de straat. Deze wil verhuizen naar een veel grotere vestiging om beter te kunnen concurreren met de Dekamarkt verderop. De Vomar dreigt helemaal te vertrekken uit het gebied als de grotere vestiging niet doorgaat. En daar zit de winkeliersvereniging niet op te wachten. Slagter: “Een straat zonder de Vomar is veel erger.”

Fel tegen
De ondernemers betreuren het wel dat de supermarkt geen geschiktere locatie heeft kunnen vinden. Omwonenden in de omgeving Eikenlaan zijn al die jaren fel tegen de komst van de Vomar, die in hun ogen tussen hun tuinen in wordt gepropt. Stinkende en lawaaiige vrachtwagens rijden dan af en aan, kinderen kunnen niet buiten spelen, ramen kunnen niet meer open. Een waslijst aan argumenten tegen heeft de laatste jaren de revue gepasseerd.

Rechtszaken
Nog steeds zijn er zaken die nog uitgezocht moeten worden, maar 30 november zou na 12 jaar definitief een beslissing over deze politieke splijtzwam kunnen vallen. Ook al kondigden de eerste omwonenden vanavond al rechtszaken aan wanneer het bestemmingsplan wordt gewijzigd om de komst van de supermarkt mogelijk te maken.

Reacties