Heemstede: De feestverlichting hangt…. column van Irene Campfens

Foto: Charles Duijff

De feestverlichting hangt in Heemstede. Slingers vol kleine lichtjes zwiepen heen en weer in de wind. Langs kaarsvormige lampjes druipen dikke regendruppels naar beneden. Wanneer ik eronderdoor ga vallen ze in mijn nek. Precies naast mijn kraag en capuchon. Winkels bieden volop leuke producten aan in feestdagenthema. De op krijtborden gekalkte sierletters zijn door aanhoudende regen vervaagd tot roze en gele vegen. De feestelijk aangeklede lantaarnpalen staan er ontsierd bij. Kinder- en omafietsen leunen als hangjongeren tegen hen aan. Het is een willekeurige dag in november en het regent.

Ik ben geen klager. Nederland kent een nat karakter en daar hebben wij het gewoonweg mee te doen. Tussen 1910 en 2015 steeg de gemiddelde hoeveelheid neerslag in Nederland gelijkmatig van 695 naar 880 millimeter per jaar. Mensen die er verstand van hebben leggen uit dat de jaarlijkse hoeveelheid neerslag valt in 570 uren en het dus eigenlijk maar 7 procent van de tijd regent. Omdenkers stellen dat Nederland gemiddeld maar liefst 125 dagen per jaar zonder neerslag kent. Een derde van de tijd geen regen, geen slechte score.

Persoonlijk voelt het alsof die 125 droge dagen precies vallen op data die niet belangrijk voor mij zijn. Het regent niet als ik binnen blijf met een goed boek en een dekentje op de bank. Het blijft droog als ik zwoegend op mijn laptop werk aan een deadline. Ik zie geen regen wanneer mijn plantjes slap op het balkon staan en als pollen en stuifmeel mij om de oren slaan blijft de door mij verlangde regenbui ook uit. Twee derde van alle dagen regent het wel. Lang. Hard. Miezerig. Kort. Non-stop of horizontaal met de wind mee. Maar ik klaag niet.

Terug naar die feestverlichting. Die doet het beter in het donker. Geen nieuws. De verlichting is gezelliger wanneer het droog is. Mag opgemerkt worden. Alles lijkt mooier op een droge frisse winterse avond. Ik neem mij voor om deze winter vaker een avondwandeling te maken door Heemstede. Langs bloemenstal en oliebollenkraam. Bij mensen naar binnen gluren als de gordijnen open zijn. Rokende schoorstenen ruiken. De feestelijk versierde winkelstraten in. Ik heb jongens gekend die dit soort verlichting ophingen. Dat was hun fulltime baan. Wanneer ik me hen voorstel, staand op ladder en kilo’s lampen in de hand, glunder ik. Ik ben dol op deze lichtjes en ga er meer van genieten. Geniet u ook?

Reacties