Column Dominieke Bos: Labradoe hond

Foto: Free wallpaper

Ik dacht nog wel dat uw inspiratie tot het beschrijven van mijn hond zo langzamerhand wel een beetje was opgedroogd. Maar nee…..!

Op een mooie ochtend liep ik met mijn beide honden richting het bos. U liep achter mij met 2 kleuters, welke een sprintje wilde inzetten om mijn honden te willen aaien. “Jongens, kom eens terug! Deze honden mag je niet aaien!” De kleuters stopten met rennen en u vervolgde uw verhaal; “Dit zijn ‘labradoe’ honden jongens! Die mag je niet aaien.” “Netjes meneer”, dacht ik, en u vervolgde uw verhaal.

“Deze mevrouw leidt deze 2 honden op tot ‘labradoe’ hond. Als deze honden klaar zijn met school dan mogen ze helemaal zelf een beroep kiezen.” Uw gedachte dat ik mijn hond nog aan het opleiden bent heb ik vaker gehoord maar dat de hond na de opleiding onderworpen wordt aan een beroepentest is nieuw voor mij. In dat geval heeft mijn waakse huishond wellicht daardoor zijn roeping als Bumper de politiehond misgelopen!

U vervolgde uw verhaal…”Na school kan een hond bijvoorbeeld kiezen om blindengeleidehond te worden.” Kennelijk zag u de beugel van Nike wat u op blindengeleidehond bracht. Blij verrast dacht ik dat uw verhaal nu wel de goede kant op zou gaan. “Wat is dat pappa, een blindengeleidehond?” “Een blindengeleidehond is een ‘labradoe’ hond die mensen die blind zijn helpt met aan en uit kleden. Dat kunnen deze mensen tenslotte zelf niet zien!”

“Links Nike.” Jammer genoeg scheidden onze wegen. Verderop stond ik stil en nam de tijd om mijn beide ‘labradoe’ honden eens flink te knuffelen. Mijn linker ‘labradoe’ hond heeft zijn passie toch echt gevonden als blindengeleidehond en in het geleide werk op straat het omzeilen van obstakels. Mijn rechter hond is in zijn jonge jaren opgeleid tot gehoorzame hond en na zijn pensionering werd hij gedwongen om door ouderdomskwalen vrijwilligerswerk als ADL-hond te gaan verrichten.

Word ik dan toch geholpen met aan en uitkleden? Nee, ADL staat in dit geval voor snuffelen en knuffelen ‘Aan De Lijn’

Reacties