Opnieuw incident op Schiphol: vliegtuigen te dicht op elkaar

Foto: Charles Duijff

Bron: NH Nieuws: SCHIPHOL – Twee vliegtuigen die zondag op Schiphol wilden landen, zijn elkaar te dicht genaderd. Luchtverkeersleiding Nederland zegt het voorval te hebben gemeld bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en onderzoekt de kwestie.

Een Boeing naderde vanuit het zuiden voor een landing op de Kaagbaan. Op hetzelfde moment naderde ook een Boeing vanuit het westen voor een landing op dezelfde baan. Luchtvaartnieuws.nl weet te melden dat het ging om een Boeing 787-8 Dreamliner van TUI en een Boeing 777-200ER van KLM.

De verkeersleider gaf het toestel vanuit het westen opdracht een bocht te maken naar het zuidwesten om achter het andere toestel te komen. De vlieger bevestigt de instructie, maar draait vervolgens naar het zuidoosten. Hierdoor naderden de vliegtuigen elkaar op een afstand van ruim 3 kilometer, terwijl de norm in deze fase van daling 5,5 kilometer is.

De fout werd op tijd ontdekt, waardoor de vliegtuigen konden corrigeren en veilig konden landen.

Deze week werd bekend dat de OVV ook twee andere “ernstige incidenten” onderzoekt op Schiphol. Zo onderzoekt de raad een voorval in mei waarbij een Canadees type vliegtuig toestemming kreeg om op te stijgen, terwijl er nog een auto van de vogelwacht op de startbaan stond. Het andere onderzoek draait om een zogeheten ‘tailstrike’, waarbij de staart van een Boeing 777 de grond raakte tijdens het opstijgen. Uit voorzorg keerde het vliegtuig terug naar de luchthaven.

Reacties