Schapen nemen Groenendaalse Bos ‘te grazen’

Foto: Charles Duijff compositiefoto

Alweer voor het derde jaar komt een kudde van zo’n 100 schapen weer helpen bij het onderhoud van het groen in wandelbos Groenendaal. Op zondagochtend 20 augustus lopen ze, begeleid door een herder met honden, rond 9.00 uur vanuit Aerdenhout (bij de rotonde Zandvoorterweg) over de openbare weg in ongeveer een uur naar Heemstede.

Route

De kudde volgt de volgende route: Zandvoortselaan, station, Leidsevaartweg, Rivierenwijk, Herenweg. De intocht wordt ondersteund door verkeersregelaars; door het vroege tijdstip wordt verkeershinder tot een minimum beperkt.

Alleen in het hondenvrije deel

De schapen grazen dit jaar alleen in het zuidelijke deel van Groenendaal waar honden niet zijn toegestaan. Hier zijn ze tussen 20 augustus en 17 september actief op maandag, dinsdag, woensdag en zondag, in totaal 14 graasdagen. De rest van de tijd lopen ze op een stukje land ten zuiden van het bos.

Schapen als tuinman

De gemeente zet de kudde in om het bos van kleine esdoorns te ontdoen. Begrazing door schapen is hierbij zeer effectief gebleken. Daarnaast eten schapen ook bramen en brandnetels. Met hun hoeven ploegen ze de aarde meer om dan runderen; dit heeft een positief effect op de bodemsamenstelling. Bovendien is het leuk en leerzaam om de schapen aan het werk te zien. Kom dus kijken, bij de intocht of in het bos!

Vertrek

Op zondagochtend 17 september rond 9 uur vertrekken de schapen weer uit het bos. Ze volgen daarbij dezelfde route als bij aankomst.

Reacties