4 mei Dodenherdenking in Heemstede

Foto: Charles Duijff

4 mei – dodenherdenking   De gemeente Heemstede herdenkt op donderdag 4 mei allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. ’s Avonds is er een stille tocht vanaf het raadhuis naar het monument aan de Vrijheidsdreef, waar een korte herdenkingsceremonie wordt gehouden. De gastspreker is dit jaar inwoonster Sherifa Zaiyat.

Programma

De burgemeester nodigt de inwoners van Heemstede uit met gepaste eerbied deel te nemen aan de stille tocht. De stoet vertrekt om 19.40 uur vanaf het raadhuis en arriveert kort voor 20.00 uur bij het monument aan de Vrijheidsdreef. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de gevallenen. Het programma van de avondherdenking staat op de site van de gemeente Heemstede (link onderaan dit artikel)  op de avond zelf wordt een programmaboekje met de speeches en gedichten ter plaatse aan de aanwezigen uitgereikt. Voor de minder validen is een zitplaats beschikbaar.

Gastspreker Sherifa Zaiyat

Elk jaar vraagt de burgemeester een inwoner van Heemstede een toespraak te houden bij de dodenherdenking. Dit jaar heeft zij Sherifa Zaiyat uitgenodigd als gastspreker bij de ceremonie. Zij vluchtte drie jaar geleden uit haar woonplaats Aleppo in Syrië waar zij docent Engels was. In Heemstede bouwt ze met haar gezin nu een nieuw bestaan op.   In Syrië heeft zij de verschrikkingen van de oorlog meegemaakt. Vanuit die persoonlijke ervaringen gaat zij in op wat oorlog en vrijheid betekenen.

 Overdag

Om 9.30 uur zal een delegatie van de gemeente samen met vertegenwoordigers van B&W van regiogemeenten in besloten kring (dus zonder pers of publiek), een krans plaatsen op de Eerebegraafplaats in Overveen.  Tevens leggen burgemeester en wethouders van Heemstede kransen bij de vier graven van Heemsteedse verzetshelden op de Eerebegraafplaats.  Verder zorgt de gemeente voor een krans bij de gedenkplaat voor Marinus Vaumont in de Jacob van Campenstraat (hoek Havenstraat).

 Vlaggen

Indien u de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog wilt herdenken door op 4 mei halfstok te vlaggen dan wordt dit door het gemeentebestuur bijzonder op prijs gesteld.  Het eerbetoon is vanaf 18.00 uur tot zonsondergang (kort na 21.00 uur).

 Vrijheidsloop

Na afloop van de ceremonie op de Vrijheidsdreef vertrekt een groep lopers en fietsers naar Wageningen. Daar zullen zij wederom het bevrijdingsvuur in ontvangst nemen en in de nacht in een estafetteloop naar Heemstede brengen. Op 5 mei rond 9.30 uur komen zij aan op het Raadhuisplein in Heemstede. Belangstellende die hen willen verwelkomen, zijn van harte uitgenodigd.

Reacties