Heemstede natuur: Havik en Hageveld

Foto: Pixabay Kevin's foto's

Franke van der Laan van de Stichting MEERgroen vertelt met regelmaat over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Hij hoopt ook dat u zijn ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die hij graag nader uitdiept.

Wat speelt er in de natuur: de Havik

Als MEERGroen zijn we permanent bezig om de biodiversiteit te optimaliseren. Dat is meestal een proces van stug doorwerken, maar regelmatig krijgen we van moeder natuur een onverwacht cadeautje als kroon op ons werk. Dat soort cadeautje is dan in de vorm van een bijzondere soort die opeens opduikt. Deze week was dat bv een super zeldzaam grasklokje dat opeens opdook in de klaprozenvelden en het aantal orchideeën op Meermond dat toenam van 200 vorig jaar naar meer dan 1000. Weinig mensen zullen zo’n klein en teer plantje zien, laat staan herkennen. Maar sommige soorten kent iedereen en spreken extra aan. Dat noemen wij dan icoonsoorten. Op nationaal gebied is dat bv de wolf of de bever. Orchideeën hebben ook zo’n status. Op een van onze terreinen in Heemstede bleek al jaren een haviksnest te zijn. En recentelijk ontdekten we de plek. Natuurlijk hebben we daar dan een wildcamera bij gezet. In de week dat die camera er stond werd het legsel van 3 tot 5 eieren gecompleteerd. De foto is van de moeder die even van het nest af vliegt om wat te gaan jagen. Natuurlijk maken we de locatie niet bekend, maar hoeveel jngen er geboren worden en uitvliegen zullen we wel bekend maken.

Wat is er deze week gebeurd: Hageveld stage

Al een jaar of 15 (sinds 2007) draaien we mee als plek voor maatschappelijke stages. Veel scholen hebben deze stage afgeschaft toen het niet meer verplicht was en niet meer door de overheid betaald werd. Een aantal scholen ziet de waarde er nog wel in om leerlingen te leren dat het niet alleen gaat om het tot je nemen van dingen, maar dat het zeer vormend is om ook wat terug te doen voor de samenleving en je handen uit de mouwen te steken. Het Hageveld college is een van die scholen en al een jaar of 10 komt er een groepje bij ons in de natuur werken. Het is wel zo dat het eerst 70 uur was, (2 weken) toen 60 uur, toen 40, de afgelopen jaren 30 uur en tot onze teleurstelling was er dit jaar maar 24 uur.

Vwo/Atheneum leerlingen die in jaar 4 stage doen, zijn een jaar of 16 /17 en wat meer aanspreekbaar dan leerlingen van 12- 13. Dus we mogen wel zeggen dat we alle leerlingen leuk vinden, maar de Hagevelders het leukst om mee te werken. De jeugd heeft geen lange adem meer, dus we proberen een zo gevarieerd mogelijk programma te maken, van alle facetten van groentetuinen in de open lucht en in kassen, werken in bloemenweides en het ontginnen van nieuwe terreinen. Eind mei explodeert de natuur in groeikracht en zijn12-13 extra paar handjes, zelfs als ze onervaren zijn, zeer nuttig. In de 24 uur lopen jongeren die denken dat ze al heel wat kunnen, flink aan tegen het feit dat ze weinig praktische vaardigheden en inzicht hebben, maar samen komen we daar goed doorheen…

Waar kunt u zelf aan meedoen?

Elke week op vrijdag werken we op Meermond en zaterdags in het Sorghbosch en gaandeweg gaan we op de overige dagen weer aan de boomgaarden en bloemenweides werken zoals die aan de Kohnstammlaan, de Vrijheidsdreef, de Cruquiusweg, bij slot Heemstede en aan de Thorbeckelaan.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: [email protected] Hieronder een foto van hert Hageveld-terrein

Cookieinstellingen