Bollentijd begint af te lopen: Nu volgt een periode waarin vooral gele bloemen domineren

Foto: St MEERgroen

Franke van der Laan van de Stichting MEERgroen vertelt met regelmaat over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Hij hoopt ook dat u zijn ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die hij graag nader uitdiept

Wat speelt er in de natuur: Weegbree zonnebloem

De bollentijd begint af te lopen en het is nu de tijd waar in vooral gele bloemen domineren. Iedereen kent koolzaad, dat overal in de bermen bloeit. Maar dat is lang niet de enige gele soort. Even talrijk is zwarte mosterd of Herik. Koolzaad heeft blauwgroen gladde bladeren en Herik donkergroene ruwe bladeren. En inderdaad van het zaad van zwarte mosterd kan mosterd worden gemaakt. In het bos kunnen we een andere gele soort vinden:2 eigenlijk: de Hartbladvoorjaarszonnebloem en de meer zeldzame Weegbree voorjaarszonnebloem (foto). De gewone zonnebloem die in de zomer bloeit is eenjarig. De voorjaarszonnebloemen zijn van een andere meer-jarige subfamilie. Zij maken wortels met daaraan wortel knolletjes. Daardoor breiden ze zich jaarlijks een stukje uit als een kloon. De grootste soort van deze subfamilie is de aardpeer. Die maakt 5-10 kg knollen per plant die eetbaar zijn. Nog weer andere gele bloeiers zijn bv Weede (waaruit een blauwe verfstof gemaakt kan worden),klein kruiskruid en bv 3 soorten sleutelbloemen. Als deze soorten worden druk bezocht door bijen. De toptijd van bijen is van maart tm juli. In augustus ais hun seizoen al weer bijna afgelopen.

Wat is er deze week gebeurd:

In het Sorghbosch zijn we deze week bij elkaar gekomen om te genieten van de resultaten van het werk van afgelopen winter. Alle groen is nog maagdelijk en nauwelijks aangevreten en stoffig. De bollen die we geplant hebben, bloeien nog net en grote aantallen soorten kruiden komen nu op. Er is zo veel in de kruidenlaag aan de gang dat we niet door het bos willen lopen om te werken. Maar het is wel een mooie tijd om zicht te krijgen op wat we het komende tijd willen gaan doen. Daarom zijn we begonnen aan een 10 jarig beheerplan en het denken over een streefbeeld hoe het landgoed er over 100 jaar uit zou moeten of kunnen uitzien. Dat is een leuke stip op de horizon die energie geeft en richting aan het werk.

Waar kunt u zelf aan meedoen?

Elke week op vrijdag werken we op Meermond en zaterdags in het Sorghbosch en gaandeweg gaan we door de week weer aan de boomgaarden en bloemenweides werken zoals die aan de Kohnstammlaan, de Vrijheidsdreef, de Cruquiusweg, bij slot Heemstede en aan de Thorbeckelaan.

Het is leuk en voldoening scheppend om er samen iets moois van te maken. Voor meer info en om een keer te komen kijken, te helpen of met een vraag: [email protected]

Cookieinstellingen