Heemstede natuurnieuws week 9: Mammoetboom vandalisme

Foto: St. MEERgroen

Franke van der Laan van de Stichting MEERgroen vertelt met regelmaat over bijzondere natuurfenomenen in Heemstede. Hij hoopt ook dat u zijn ogen en oren wilt zijn voor interessante of onbekende zaken die hij graag nader uitdiept.

Wat speelt er in de natuur:

Het is gek hoe het de laatste jaren gaat. De winters zijn heel zacht en als we dan in voorjaarsstemming komen, wordt het in maart juist kouder. Hoewel dat weer de voorjaarsverlangens tempert, is koel weer op zich niet slecht. Er komen nl massaal tientallen soorten bolletjes boven de grond. Als het nu een week of 10 dagen 20 graden zou zijn zouden we maar een weekje van die bloei kunnen genieten en nu wel 6-8 weken per soort..

Ook voor het planten van bomen is koel en grijs weer ook prima. Als alle bomen te snel wakker worden en blaadjes gaan maken, zijn ze zo gevoelig geworden voor uitdroging, dat het planten van bomen bijna niet meer verantwoord is. Maar met koel en grijs weer en liefst ook nog met een beetje miezerregen, zijn de condities ideaal voor het planten en verplanten van bomen. Daar maken we dan ook ruim gebruik van met de meerbomen.nu actie.

Wat is er deze week gebeurd:

In het Sorghbosch hadden we in oktober 50.000 bolletjes geplant rond de vijver. Net geplante bolletjes investeren eerst hun energie in goede wortels. Daarom bloeien ze altijd wat later dan bollen die al in de grond stonden. De in oktober geplante bollen komen nu massaal op: 3 soorten sneeuwklokjes, winter akoniet, wilde hyacinten (blue bells), wilde tulpen, vogelmelk en bos anemonen. De verschillende soorten bloeien van nu tot mei. Wij planten ze individueel en daarom staan ze nog wat verspreid maar verwilderingsbollen verdubbelen elk jaar als ze lekker staan. Dus over 5 jaar zijn die enkele bolletjes uitgedijd tot :2, 4, 8, 16 en 32 stuks. Enzovoorts.

In Meermond waren we ook weer actief. Daar moesten we echter een bittere pil slikken. We planten daar allerlei bijzondere bomen maar er is iemand verschenen dit jaar die die bijzondere bomen bij de grond afzaagt. Zo is er weer 5 jaar werk en groei weg. Het is onvoorstelbaar hoe verkrampt mensen in hun denkbeelden kunnen zijn en niet alleen niets bijdragen aan het mooi maken van dat terrein, maar ook nog de dommigheid hebben om ons werk te vernielen. (foto: 1 van de 30 omgezaagde mammoetbomen oftewel sequoia!!!)

Waar kunt u zelf aan meedoen?

Komend weekend op 10 en 11 maart is de NLDoet actie. Als MEERGroen hebben we 11 projecten uitgeschreven waaraan op 6 dagen 400 mensen en bedrijven hebben ingetekend. Maar bij ons is het alle dagen NLDoet. Dus ook op andere dagen is iedereen die wil helpen welkom.

Met de start van het voorjaar houden we ook weer de boom uitdeelacties: 12 maart geven we 10.000 bomen weg in Aalsmeer, op 15 maart 20.000 stuks in Hoofddorp en op 18 maart 5.000 in Sassenheim en we planten daar een klimaatbos van 4.000 bomen. Iedereen mag daar ook zijn eigen bomen planten! Voor opgeven: zie deze links: Meld je aan: Hoofddorp: 15-3: MEERbomen events Ook mogelijk: 12 maart: Aalsmeer: MEERbomen events Aalsmeer En 18 maart: Sassenheim: MEERbomen events Sassenheim

Cookieinstellingen