Nestkastencontrole Groenendaal: Zondagmiddag 14 november

Foto: St MEERgroen

Bezoekers van Groenendaal is het vast opgevallen dat er sinds bijna 2 jaar genummerde nestkasten met een V, een K, een P en een R code zijn verschenen. In totaal zijn het bijna 80 kasten en ze hebben te maken met een natuurvriendelijke manier om de biodiversiteit te verhogen en de Eikenprocessierups onder controle te houden.

De 35 V kasten zijn voor vleermuizen die leven van de vlinders die de eitjes leggen, en de 40 K, P en R codes staan voor de Koolmees, de Pimpelmees en de Ringmus die de rupsen zelf graag lusten.

De nestkasten zijn door vrijwilligers van Stichting MEERGroen gemaakt als een recycling project van hardhout uit de milieustraat en gaan nog 10- 20 jaar mee.

Vorig jaar heeft dat mogelijk al gewerkt, want er was veel minder last dan in 2019.

Het was de bedoeling dat de bewoning van de kasten intensief gevolgd zou worden (nesten, soorten, aantal eitjes, uitgevlogen jongen, etc) met geïnteresseerden, maar daar heeft de Corona situatie een stokje voor gestoken. Dus we weten niet hoeveel kasten er bewoond waren.

Nu kan het weer wel en we zijn benieuwd hoeveel kasten bewoond zijn geweest. Ook is het nu de tijd om ze schoon te maken voor nieuwe bewoners en om ze eventueel op een andere plek te hangen.

Dat gaan we doen op zondag 14 november met de boswachters.

Ook kinderen zijn welkom

Met 3 of 4 ploegen gaan we het hele Groenendaalse Bos door. Ook kinderen zijn welkom. En naast (lege) nestjes komen er altijd andere verrassingen te voorschijn aan bijzondere bewoners, paddenstoelen etc. Dus het wordt een interessante en leerzame middag.

Opschijf boekjes, oude afwasborstels, krabbers of schepjes, emmers met sop , snoeischaren, kruiskopschroevendraaiers (om de deksels los te schroeven) en verrekijkers zijn aanbevolen.

Ladders en begeleiders zijn beschikbaar.

Opgave is verplicht voor zaterdag 13 november i.v.m. de organisatie en logistiek

.

Na opgave wordt de verzameltijd en -plaats bekend gemaakt.

Laat weten of u komt en met hoeveel mensen op [email protected]

Meer informatie Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Cookieinstellingen