Afgestudeerden ‘De klas van 2020’ exposeren alsnog bij Kunstacademie Haarlem

Foto: Kunstlijn Haarlem aangeleverd

‘De klas van 2020’: afgestudeerden van vorig jaar exposeren alsnog bij Kunstacademie Haarlem tijdens Kunstlijn-weekend

De Kunstlijn van 2020 ging vanwege de pandemie niet door, vandaar dat negen afgestudeerden van Kunstacademie Haarlem alsnog de kans krijgen om hun werk te tonen. Aad Rotte, Flip Boeree, Harma de Pont, Mila Joling, Monique van Urk, Petra Ipenburg, Soonhwa Kang en Yvonne Haven tonen op zaterdag 6 en zondag 7 november hun werk in het pand van de academie aan de Kleine Houtweg in Haarlem. Drie van hen lichten alvast een tipje van de sluiter op.

Yvonne Haven maakt schilderijen en ruimtelijk werk. De schilderijen zijn abstract, met donkere vormen op een lichte achtergrond. Yvonne: “Ik gebruik meestal een ondergrond van wat al voorhanden is, zoals behangpapier of karton. Soms schilder ik met acryl. Maar ik probeer ook eigen inkten te maken, van bijvoorbeeld bramen. Voor het eindexamen heb ik een installatie gemaakt onder de titel ‘Lost and Found‘. De basis is een keukentrap, met daarop een fles en wat glazen die je wel in de kast hebt staan maar nooit gebruikt. En nog wat gebruikte en gevonden materialen. Bij deze installatie stroomt water naar beneden. De bedoeling is dat het echt een beleving is en dat je er wat langer naar kijkt dan de 5 tot 15 seconden die je gemiddeld uittrekt voor het kijken naar een schilderij.”

Mila Joling werkt met fotografie, maar maakt ook driedimensionale objecten. “Ik laat me inspireren door de natuur, maar ook door maatschappelijke onderwerpen. Ik ben gefascineerd door patronen en structuren. Ritmes en minimale veranderingen.

Vaak begint een werk ruimtelijk en kom ik later toch uit bij fotografie. Ik fotografeer heel veel en gebruik daar details van. Ik spendeer soms veel tijd achter de computer, zoals voor een werk waarin ik 3285 foto’s heb gebruikt, dan wil ik daarna weer ruimtelijk werk maken, fysiek bezig met materialen als karton, verpakkingsmaterialen, buizen en lood.”

Soonhwa Kang is geboren in Japan uit Koreaans-Japanse ouders en heeft een Koreaanse naam en paspoort. “Mijn ouders wilden dat ik mij Koreaans ontwikkelde, dus in Japan voelde ik me een vreemdeling, maar ook hier in Nederland voel ik me ontheemd. Aanvankelijk was dit vaak het thema van mijn werk: het ontheemd voelen / In-between cultures. Voor mijn eindexamen wilde ik meer de focus leggen op de positieve kant van een hybride achtergrond en ben ik meer gaan graven in herinneringen. Ik werk met inkt en aquarel op papier en keramiek. 
Elementen als bloemen, haar en gezichten van dierbaren die associeren met de herinnering kun je er ook in vinden.laatste periode laat ik meer licht toe in mijn werk. Elementen als bloemen, vogels en gezichten van dierbaren kun je er ook in vinden.”  

‘De klas van 2020’ is te zien tijdens de Kunstlijn op zaterdag 6 november en zondag 7 november van 10.00 tot 17.00 uur aan de Kleine Houtweg 47, Haarlem. 

Cookieinstellingen