Studente Jiska de Nie van Heemsteeds College Hageveld wint eerste prijs bij KNAW onderwijsprijs 2021

Foto: KNAW Onderwijsprijs 2021 - aangeleverd

Studente Jiska de Nie van het Heemsteedse College Hageveld heeft de eerste prijs behaald bij de KNAW Onderwijsprijs voor 2021 naar haar onderzoek bij de taalontwikkeling van kinderen in groep drie van het basisonderwijs. Jiska heeft onderzocht welke invloed de achterstand heeft gehad tijdens afstandsonderwijs. De studente aan het College Hageveld is in de prijzen gevallen voor het profiel Cultuur & Maatschappij.

Invloed van de eerste corona-lockdown op de taalontwikkeling

Het onderzoek wat Jiska heeft uitgevoerd, heeft zich vooral toegespitst tijdens de eerste corona-lockdown op de taalontwikkeling van Haarlemse kinderen in groep 3. In die periode houdt zij enquĂȘtes onder leerkrachten op elf Haarlemse scholen in verschillende wijken.

Meer taalachterstand in sociaal economisch zwakkere wijken

Zo ontdekt Jiska dat in de sociaaleconomisch zwakkere Haarlemse wijken 55 procent van de leerlingen een taalachterstand heeft opgelopen. In de meer draagkrachtige wijken is dat percentage met 36 procent minder snel opgelopen.

Type taalachterstanden in armere wijken ernstiger

Ook is het type taalachterstanden in de armere wijken ernstiger: de kinderen zullen er langer last van houden. Tegelijkertijd weten sommige kinderen juist een voorsprong te ontwikkelen door het thuisonderwijs: 20 procent in de armere en 26 procent in de rijkere wijken. Het onderzoek toont aan dat schoolsluiting de kansenongelijkheid onder jonge kinderen heeft vergroot.

Indrukwekkend profielwerkstuk

Al eerder hebben de regionale media al de nodige aandacht besteed aan het indrukwekkende profielwerkstuk van Jiska. Het heeft haar afgelopen maand gebracht tot een ontmoeting met de Haarlemse wethouder Jur Botter die het werkstuk van Jiska in ontvangst heeft genomen. Daarna is een spannende tijd aangebroken voor de studente met als klap op de vuurpijl de eerste prijs.

Op de foto bij dit artikel is Jiska de tweede van rechts gezien.

Cookieinstellingen